49 yıllık lise kapatılıyor, gerekçe: Akademik başarı düşük

Bergama'daki 49 yıllık Cumhuriyet Anadolu Lisesi, 'akademik başarısı düşük olduğu' gerekçesiyle kapatılmak isteniyor. Okulun kapatılması sonucu yüzlerce öğrencinin eğitim hayatı etkilenecek.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – İzmir'in Bergama ilçesinde 1973 yılında kurulan Cumhuriyet Anadolu Lisesi, 'akademik başarısı düşük olduğu' gerekçesiyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kapatılmak isteniyor. 49 yıllık okulda bölgedeki Atatürk, Gaziosmanpaşa, Fevzipaşa, Fatih, İslamsaray ve Maltepe mahallelerinden 369 öğrenci eğitim görürken, yine Bergama'nın bir çok köyünden öğrenciler okulun pansiyonunda kalıyor. Okulun kapatılması durumunda öğrenciler 4 kilometre uzaklıktaki başka bir okula kendi imkanları ile ulaşmak durumunda kalacak.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Okulda son olarak 24 Ocak günü maarif müfettişlerin inceleme yaptığı belirtildi. Müfettiş raporlarının çıkması beklenirken, rapor doğrultusunda okulun kapatılıp kapatılmayacağına karar verilecek. Gelişmelerin ardından Okul Aile Birliği okulun kapatılmaması için bir imza kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında toplanan imzaların İzmir Valiliği'ne teslim edileceği öğrenildi. Yine Bergama'da bulunan sivil toplum kuruluşları ve sendikaların da okul önünde bugün bir basın açıklaması gerçekleştireceği belirtildi.

Veliler okulun kapatılmaması için imza kampanyası başlattı.

‘OKULUN GEREKSİZ OLDUĞU VE KAPATILACAĞI...'

Süreci Gazete Duvar'a anlatan Okul Aile Birliği Başkanı Ayşe Gürbüz, ilçe milli eğitim müdürünün okulun kapatılması talebiyle müfettiş istediğini, bu incelemenin ardından hazırlanan raporu ise henüz göremediklerini belirtti. Önce okulun "depremde zarar gördüğü" gerekçesiyle yıkılacağı söylentilerini duyduklarını aktaran  Gürbüz şöyle devam etti: “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittik. Müdürün yanında bir meslek lisesi müdürü ve bir şube müdürü vardı. Olayın satır aralarında yatan durum okulun gereksiz olduğu ve kapatılacağıydı. 'Peki oradaki çocuklar nereye gidecek?' dendiğinde Bakırçay Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'ne gideceği ifade edildi. Cumhuriyet Lisesi'nin öğrenci profilinin meslek lisesi kapasitesinde olduğu söylendi.”

'HALK ARASINDA BAŞARISININ DÜŞÜK OLDUĞU İMAJI YARATILMAK İSTENİYOR'

Okulun kapatılmasına ilişkin “deprem riski” yönündeki söylentilere de dikkat çeken Ayşe Gürbüz'e göre, halk arasında 'okulun başarısının düşük olduğu' imajı yaratılmaya çalışılıyor: “Deprem riski ile sıkıntı var dediklerinde karot örneği alınıp alınmadığını ve fiziki muayenenin sonuçlanıp sonuçlanmadığını sorduk. Beklediklerini söylediler. Deprem riski olan okullar zaten yıkıldı.

Okula kontenjan verilmiyor. Ancak halk, bunu bilmiyor. Okulun başarısının düşük olduğu imajı yaratılmak isteniyor.

Biz okulumuzun kapatılmaması yönünde mücadele ediyoruz. 49 yıllık çok güzel mezunlar vermiş bir okul 'başarı durumu düşük' diye kapatılamaz. Başarıyı yükseltme yönüne gidilir. Barajlar kaldırıldığı için başarı durumu düşük diye bir bahane olduğunu da düşünmüyoruz.” 

'YA İMAM HATİBE YA SANAYİ SİTESİNE...'

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Bergama Şube Başkanı Fikret Ali Parlas ise okulun bulunduğu konumun önemine dikkat çekiyor: “Okul Bergama nüfusunun yarısının yer aldığı bir mahallede. Bergama'nın merkez nüfusu 75-80 bin civarında. Yaklaşık 40 bini o bölgede oturuyor. Üstelik mahallede başka okul yok. Mahalleyi dönüştürmek, değiştirmek istiyorlar. 

Akademik başarının düşüklüğünden bahsediliyor. 8 yıldır ilçe milli eğitim müdürüsün. 8 yıldan beri akademik başarı niye yükseltmedin? Şimdiye kadar hangi önlemi aldın? Hangi çalışmayı yaptın? Tek derdi okulu kapatmak. En yakın okul 4 kilometre uzaklıkta. Bu çocuklar ya İmam Hatip'e gidecek ya da okuyamayacak. Sanayi sitesine ya da tarlaya gidecek. Çocukların okuma hakkını ellerinden alıyorlar”