5. İstanbul Tasarım Bienali 15 Ekim'de başlıyor

5. İstanbul Tasarım Bienali, 15 Ekim'de başlıyor. Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım başlıklı bienal, altı ay boyunca dönüşerek devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 5. İstanbul Tasarım Bienali, 15 Ekim'de başlıyor. Küratörlüğünü Mariana Pestana’nın yürüttüğü, Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım başlıklı bienal, sergi mekânlarında, İstanbul sokaklarında ve dijital ortamda farklı ülkelerden ve farklı disiplinlerden katılımcıların projelerine ev sahipliği yapacak.

PROJELER, DÜNYANIN HER YERİNDEN TAKİP EDİLEBİLECEK

Bir ay boyunca bienal mekânlarında ziyaret edilebilecek sergilerin yanı sıra açık hava yerleştirmeleriyle şehrin farklı noktalarına yayılacak olan bienal, dijital projeleriyle de dünyanın her yerinden takip edilebilecek. Bienal kapsamında Pera Müzesi’nde yer alacak müdahaleler ve ARK Kültür’de ziyaret edilebilecek araştırma projeleri arşivi, 15 Kasım tarihine kadar açık olacak. İstanbul sokaklarına yayılacak müdahaleler, araştırma projeleri ve video serileri ise 30 Nisan 2021’e kadar gelişerek devam edecek. Araştırma projeleri ve dijital projeler altı ay boyunca dünyanın her yerinden takip edilebilecek.

3 EKSENLİ PROGRAM

5. İstanbul Tasarım Bienali, izleyicilerini üç eksende bir araya gelen bir programla karşılayacak: Dijital ortamda yayımlanacak "Eleştirel Yemek Programı" adlı video serisi, Akdeniz havzasından projeleri Cihangir’deki ARK Kültür’de bir araya getirecek "Kara ve Deniz Kütüphanesi" programı ve bir arada yaşamayı yeniden ele alan projelerin Pera Müzesi’nin yanı sıra kentin farklı noktalarına uzanacağı "Yeni Yurttaşlık Ritüelleri" adlı müdahaleler dizisi.

Programın İstanbul’a yayılan yapısı kapsamında, fiziksel mesafelenme ve benzer kısıtlamalara uyumlu bir şekilde, kentli ziyaretçilere hitap eden açık hava rastlaşmalarına öncelik verilirken dünyanın her yerinden izlenebilen içerikler de sağlanacak.

ELEŞTİREL YEMEK PROGRAMI

Bienalin Eleştirel Yemek Programı başlıklı ayağı, her hafta bir bölümü yayımlanacak videolardan oluşuyor. Her biri farklı bir uygulamacı ya da düşünür tarafından sunulacak bölümler, yiyecek alışverişi, tedariki ve tüketiminin günümüz kültürünü etkileyen ekolojik, ekonomik ve jeopolitik koşullarla nasıl ilişkili olduğunu sorguluyor. 

Bölümler, 18 Ekim 2020 ve 28 Şubat 2021 tarihleri arasında her hafta İstanbul Tasarım Bienali web sitesi, İKSV YouTube kanalı ve e-flux Architecture üzerinden paylaşılacak.

KARA VE DENİZ KÜTÜPHANESİ

Bölgedeki ekonomik ve çevresel direnç için yeni araçlar ve sistemler oluşturmak adına Akdeniz havzasında araştırmalar yapan tasarımcılar ve düşünürlerin projelerinden oluşan bir seçki, Kara ve Deniz Kütüphanesi başlığıyla ARK Kültür’de sergileniyor. Araştırma, özen ve aktivizmden yola çıkan bu pratikler, gıda üretiminin daha az göz önünde olan ağlarına dikkat çekerek toprak ve suyla kurduğumuz ilişki ışığında yetki alanlarını yeniden düşünmek için tasarımı kullanıyor.

15 Ekim – 15 Kasım 2020 tarihleri arasında ARK Kültür'de sergilenecek projeler, 2021 yılı boyunca dönüşerek devam edecek.

YENİ YURTTAŞLIK RİTÜELLERİ

Rastlaşmaların yeni türlerini araştıran, farklı toplulukların ev sahipliğinde gerçekleştirilecek bu müdahaleler farklı biçim ve zamanlarda İstanbul’un çeşitli noktalarında gerçekleştirilecek. Ortak yemek pişirme araçlarından bahçelere ve oyun alanlarına dek uzanan, kent ve sakinleri için güvenle bir arada olmayı, yeniden bağ kurmayı, özen göstermeyi öne çıkaran deneyimler sunan bu projelerin onarıcı bir yanı olacak. 

Bu program, İstanbul’da yaşayan genç küratörlerden oluşan, temaya yerel bir bağlam kazandırmaktan sorumlu Genç Küratörler Grubu’yla birlikte gerçekleştiriliyor. 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratöryel ekibinin parçası olan Genç Küratörler Grubu’nda Nur Horsanalı, Ulya Soley ve Eylül Şenses yer alıyor.

Projeler, 15 Ekim 2020 – 30 Nisan 2021 arasında farklı zaman ve farklı sürelerde İstanbul Anadolu yakasında Kalamış Parkı, Moda Parkı, Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi, Kuzguncuk Şehir Bahçesi ve Kuzguncuk İskelesi; Avrupa yakasında ise Beşiktaş İskelesi ve Karaköy İskelesi ile Pera Müzesi’nde sergilenecek.

FİLM GÖSTERİMLERİ VE UYDU PROJELER

Bienal, ağırlıklı olarak açık havada gerçekleştirilecek müdahalelerin yanı sıra Empati Seansları adıyla empati kavramını genişleten film gösterimlerine ve işbirliği yapılan kültür kurumlarıyla birlikte geliştirilecek uydu projelere sahne olacak. 

TASARIM BİENALİ PODCAST SERİSİ: TASARIM BİENALİ SOHBETLERİ

İstanbul Tasarım Bienali’nin gerçekleştirdiği Tasarım Bienali Sohbetleri adlı podcast serisi devam ediyor. Bienal ekibi moderatörlüğünde, bienalin önceki edisyonlarının küratörleri ve katılımcılarıyla gerçekleştirilen sohbetler, günümüzde hâlâ güncelliğini koruyan sergi ve projeleri bugünden yorumluyor. Zoë Ryan, Jan Boelen, Vera Sacchetti, Nadine Botha, Orkan Telhan, Judith Seng, Camilo Oliveira, Emre Arolat gibi isimleri konuk eden seri, İKSV’nin Spotify hesabından ve Apple Podcast’ler üzerinden dinlenebiliyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)