5 Nolu Cezaevi'nin tanığı İsa Kızıl hayatını kaybetti

12 Eylül 1980’de Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nde insanlık dışı uygulamaların tanıklarından İsa Kızıl, hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında gözaltına alınarak, tutuklanan ve Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde işkencelerden geçirilen İsa Kızıl, 77 yaşında hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Birçok sağlık sorunu olan ve önceki gün rahatsızlanarak Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Kızıl, sabah saatlerinde hayatını kaybetti.

Kızıl'ın cenazesi Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Üçevler kırsal mahallesindeki aile mezarlığında defnedildi. Kızıl için köyde taziye kuruldu.

İsa Kızıl, 78'liler Derneği'nin kurucuları arasında da yer almış, uzun yıllar Kızıltepe'de derneğin yöneticiliğini yapmıştı. 

5 NOLU ZİNDANI ANLATMIŞTI

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde yaşadıklarını askeri darbenin 41’inci yılında Mezopotamya Ajansı'na (MA) anlatan Kızıl, 5 Nolu’yu anlatırken "Ölüm yanı başımızda oturmuştu" ifadelerini kullanmıştı. Kızıl, röportajında şu ifadelere yer vermişti: “1976-77 yıllarında Devrimci Demokrat Kültür Derneği (DDKD) ile tanıştım, atölye çalışmalarında yer aldım, atölyelerde aldığı eğitimlerin ardından DDKD bünyesinde gençleri örgütleme çalışmalarında yer aldım. O dönem Kürdistan Devrimcileri (KD) adıyla bildirilerini yayınlayan PKK’yle tanıştım. Oluşumun öncü kadrolarından Kemal Pir’le de o dönem tanıştım. Gittim bir masada 4 arkadaş oturuyordu. Biri Selman Doğru. Ben onu tanıdım, o beni tanımadı. Biri Kemal’di, biri Cemal’di. Kemal böyle yumuşaktı, becerikliydi. Kanım kaynadı ve hemen onlara katıldığımı söyledim.” (HABER MERKEZİ)