50 yıllık evli çift, ötanazi ile yaşamlarına son verdi

Hollanda'da Jan ve Els çifti, ötanazi ile yaşamlarına son verdi. 50 yıllık evli çift, ötanazi işleminden günler önce yaptıkları söyleşide sağlık sorunlarından bahsetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyada ötanazi uygulamasını kabul eden ilk ülke olan Hollanda’da, 50 yıllık evli çift ötanazi ile yaşamlarına son verdi. Çift, yaşamlarına son vermeden üç gün önce BBC'ye konuştu. 

Anaokulunda tanışan çift, uzun süredir 'mobil' bir hayat sürdüklerini ve çoğunlukla teknede yaşadıklarını aktardı. Yaşamlarının son günlerini Hollanda'nın kuzeyindeki Friesland'da güneşli bir marinaya park ettikleri karavanda geçirdiklerini belirten çift, sağlık sorunlarından bahsetti.

71 yaşındaki Els, demans hastası. 2018 yılında ilk belirtileri gözlemlediğini ancak uzun bir süre doktora gitmeyi reddettiğini dile getiren Els, Kasım 2022'de kendisine demans teşhisi konulduğunu aktardı. 70 yaşındaki Jan ise, 2003'te geçirdiği sırt ameliyatından bu yana hala tam anlamıyla iyileşememiş. 50 yıllık eşi Els ile beraber sağlık durumları nedeniyle birçok ilaç kullanmak zorunda olduklarını anlatan Jan, "Benim çektiğim ağrı ve Els'in hastalığını göz önünde bulundurarak, buna son vermemiz gerektiğini düşündük" dedi. 

Hollanda, 2002 yılında, iyileşme umudu olmayan 12 yaşından büyük hastalara ötanazi hakkı tanıyan ilk ülke oldu. Ülkede 2023 yılında, 9 bin 68 kişi ötanazi ile yaşamına son verdi. Bu, toplam ölüm sayısının yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler hollanda ötanazi jan els