50 yıllık sanayi çarşısı kaldırılıyor

Düzce'de 1970 yılında kurulan ve şehrin gelişmesi ile birlikte konutların arasında kalan küçük sanayi çarşısı kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde taşınacak.

Google Haberlere Abone ol

Atila Gösterişli

DÜZCE- Düzce'nin Kültür mahallesinde D-100 karayolu kenarında bulunan uzun yıllardır kendi haline bırakılan küçük sanayi çarşısı taşınacak. Yenilenemeyen çarşı Merkez Beslanbey mahallesinde kurulması planlanan ‘Modern Sanayi Sitesi’ alanına kaldırılacak. Düzce Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm için belediye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.


50 YILLIK TARİHİ VAR

Bugün 22 hektar alana yayılan küçük sanayi çarşısının 50 yıllık geçmişi bulunuyor. 1970 yılında birkaç iş yeri ile başlayan sanayi çarşısında bugün 218 adet ticaret alanı ve 93 adet konut var.

Kent nüfusunun artması ve yoğun göç hareketi nedeniyle küçük sanayi çarşısı giderek konutlarla iç içe geçmey ebaşladı. Çarpık yapılaşmaya neden olan durum Düzce Delediyesi tarafından hazırlanan kentsel dönüşüm gerekçesinde şöyle değerlendirildi: “Uzunmustafa ve Kültür Mahalleleri gerek yapı kalitesinin düşük olması, gerek parçacıl yaklaşımlar sonucu statik yönden zayıf yapısal eklentilerle gerçekleşmiş olmasından kaynaklanan sıkıntılarla karşı karşıyadır. Kent merkezinin gelişme akslarında bulunması ve çarpık yapılaşması yüzünden imar planında amaçlanan yol kademelenmesi sağlanmamaktadır. İldeki, tarihi 50 yıl öncesine dayanan küçük sanayi günümüz koşullarında kent merkezinin önemli bir bölgesinde kötü bir görüntü oluşturduğu için; çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olarak yeniden yapılandırılmasını sağlamak üzere Düzce ilinde çağdaş şehircilik ilkelerine dayalı olarak yaşanılabilir bir çevre dizayn edilmesi öngörülmüştür"

YENİ SANAYİ ALANI

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk aşamada Düzce Beslanbey mahallesinde 50 bin 507 metrekarelik alan hazırlanıyor. Daha sonra buna belediyeye ait yerlerin trampa edilmesi ile 12 bin 770 metrekare alan ilave edilecek.

Düzce Belediyesi Modern Sanayi Sitesi projesi için Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda protokol imzalandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü de protokolü imzaladılar. Kentsel Dönüşüm için Beslanbey Yeni Sanayi Sitesi Projesinin ihale ve inşaat yapım süreçleri TOKİ tarafından yürütülecek ve sonuçlandırılacak.

BAŞKAN ÖZLÜ: TARİHİ BİR İMZA ATILDI

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü Ankara'da yaptığı konuşmada, "1970’li yıllarda yapılmış olan küçük sanayi sitesinin kent merkezinde kalmış olması, bu alandaki köhnemiş yapıların şehrin dokusuna uyum sağlamamış olması kentsel dönüşümü zorunlu kıldı. Kent merkezindeki fiziksel çevrenin iyileştirilebilmesi amacıyla küçük sanayi çarşısının Düzce-Merkez-Beslanbey mahallesindeki Yeni Sanayi Sitesi alanına taşınması projesi hayata geçiyor. Yıllardır sanayi esnafı da bölgedeki vatandaşlar da iş yerleri ile sanayi dükkanlarının iç içe geçmesinden yakınıyordu. Artık bu durum geçmişte kalıyor. Hem eski sanayi çarşısı ıslah edilecek hem de modern bir sanayi sitesi kurulacak" dedi. (DUVAR)

Etiketler düzce toki