500 TL'ye çıkan yurt dışı çıkış harcını kimler ödemeyecek: Belli oldu
Tartışılan yurt dışı çıkış harcı bedeli 150 TL'den 500 TL'ye çıkarılmıştı. Peki, kimler bu harçtan muaf olacak? Yurt dışına çıkacaklar arasında istisna kapsamında olanlara ilişkin detaylar belli oldu.
DUVAR - Yurt dışına çıkış harcı 500 lira olacak. Bu miktar her yıl değerleme oranına göre artacak. Teklifle asgari kurumlar vergisi de güncellenecek. Yurt içi asgari kurumlar vergisi yüzde 10 olarak alınacak. Uluslararası şirketlerden Türkiye’den elde ettiği kardan yüzde 15 vergi tahsil edilecek. TBMM Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, yurt dışı çıkış harcının kimlerin ödemeyeceğini açıkladı.
TBMM Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, 'vergi reformu'na ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muş, yurt dışı çıkış pulundan kimlerin muaf olduğunu anlatırken, deprem bölgesindeki mücbir sebeplerin süresinin 31 Ağustos’ta sona ereceğini, uzatma kararının hükümette olduğunu söyledi.
Muş, bu yılın ilk altı ayında genel bütçe geliri olarak tahsil edilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları toplam tutarının ise 1 milyar 217 milyon lira olduğunu söyledi. Komisyon Başkanı Muş, 150 liradan 500 TL'ye yükseltilen yurt dışı çıkış harcından istisna olan kesimleri açıkladı.
Muş, çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar, 7 yaşını doldurmamış olanlar, pasavan diye adlandırılan, sınır bölgelerimizde yaşayan vatandaşların sınır ülkeye pasaportsuz gidebilmesinin sağlandığını söyledi. Muş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik belgesiyle çıkış yapanlar, yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demir yolu toplu taşıma ve yük taşıma araçları mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmadığı bilgisini verdi.