52 mültecinin ‘işkence var’ dediği GGM’ye heyet gidiyor

Antalya Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi’nde kalan 52 mültecinin Adalet Bakanlığı’na yaptığı şikayete ilişkin haberin kamuoyundaki yankılarından sonra İl Göç İdaresi’nde hareketli günler yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Mülteci, göçmen ve sığınmacılardan oluşan 400’e yakın yabancının tutulduğu Antalya Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi, 52 imzalı dilekçedeki ‘insanlık dışı muamele’ iddialarından sonra mercek altına alındı.

İNSAN HAKLARI HEYETİ GİDİYOR

Adalet Bakanlığı’nın müfettiş görevlendirerek soruşturma hazırlığı içinde olduğu, Antalya Emniyeti’nden polis ekiplerinin ziyaret ettiği, şikayetçi olanları savunmak üzere gönüllü avukatların gittiği kuruma, bugün Türkiye Barolar Birliği’ne bağlı İnsan Hakları Komisyonu aracılığıyla bir heyetin inceleme için gideceği belirtildi.

ESHAGHİ KURUMDAN ALINDI

Ancak mülteciler için içeride endişeli bekleyiş sürüyor. 52 mülteci adına şikayet dilekçesi kaleme alan İranlı Omid Eshaghi, güvenlik ekipleri tarafından bulunduğu Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi’nden alındı. Eshaghi’nin başka bir geri gönderme merkezine nakledileceği tahmin ediliyor.

‘İMZA ATMAYI KABUL ETMEDİLER’

Kurumda kalan mültecilerin avukatlarından gelen bilgiye göre, olayın ardından İranlı Eshaghi, İl Göç İdaresi Başkanlığı ve GGM yetkilileri tarafından birkaç kez müdürlüğe çağrılmış ve bu şikayeti neden kendilerine bilgi vermeden kaleme aldığı sorulmuştu. Mültecilerden, Adalet Bakanlığı’na yazılan dilekçede ve buna ilişkin haberde yer alan şikayetlerin gerçek dışı olduğuna dair bir evraka imza atmasının istendiğini belirten avukatlar, bu talebi reddettiklerini ve hiçbir evraka imza atmadıklarını belirtti.

‘GERİ ADIM ATILMAYACAK’

Bazı mültecilere, şikayeti yalanlamaları halinde Geri Gönderme Merkezi’nden serbest bırakılmaları teklifinin de kendilerine ulaşan iddialar arasında olduğunu belirten avukatlar, şikayet konusunda geri adım atılmayacağını iletti.

SORU ÖNERGESİ VERİLECEK

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, konuyu bu hafta araştırılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşımaya hazırlanıyor. Hafta içinde meclise sunulacak soru önergesinde İçişleri Bakanlığı’na ve Adalet Bakanlığı’na bu kurumlardan gelen şiddet iddiaları sorulacak ve güvenlikten sorumlu kadrolara ilişkin bilgi istenecek.

BARO RAPOR HAZIRLIYOR

Antalya Barosu İnsan Hakları Komisyonu’nda, GGM’den gelen şikayetle ilgili bir inceleme başlattı. Bu 52 imzalı şikayetten önce, GGM’lerle ilgili halihazırda bir rapor hazırlığı içinde olduklarını belirten avukat Irmak Başaçık, “Baro bünyesindeki Mülteci Komisyonu’muzda mülteciler ve Geri Gönderme Merkezleri üzerine çalışan bir birimimiz var. Haberden sonra Döşemealtı GGM’de kalanlarla görüşme yapan arkadaşlarımız oldu. Biz zaten takipteydik. GGM’ler hakkında bir rapor hazırlama çalışması içerisindeydik biz de merkez olarak. Bu raporda yıllardır bu kurumlarda olan örnekler üzerinden bilgi aktarılacak. Bu merkezlerde yapılan uygulamalara ilişkin tespitler yer alacak” dedi.

Etiketler beyaz oda antalya