586 Milyon TL'lik ‘yavru külliye’ye karşı israf eleştirisine Tatar'dan yanıt: Zehirli dil

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC'de 'müjde' olarak duyurduğu 'yavru külliye' tartışması sürüyor. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, muhalefetten gelen 'krizin ortasında israf' eleştirisine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz temmuz ayında Kıbrıs Türk halkına 'müjde' olarak lanse ettiği Lefkoşa’daki yeni Cumhurbaşkanlığı ve Meclis binalarına dair Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan tartışma sürüyor. Kıbrıs Türk muhalefeti, ekonomik kriz döneminde yeni 'külliyenin’ büyük masrafa neden olacağı görüşünü dillendiriyor.

Birçok muhalif isme göre külliye için sarf edilecek mali kaynak, Kıbrıslı Türklerin ekonomik kriz ve pandemi sürecindeki ihtiyaçları için kullanılabilirdi. Kıbrıs Türk liderliğiyse külliye ile ilgili eleştirilere karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a göre, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı bir ‘zaruriyet’.

CTP: BİZ BURALARDA BÖYLE BİR SİYASİ DİLİ TERCİH ETMİYORUZ 

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, dün yaptığı açıklamada, ülkenin içerisinden geçtiği ekonomik darboğazda Külliye'ye harcanacak 586 Milyon TL'nin birçok kişi tarafından onaylanmadığını ifade ederek, 'zehirli dil' benzetmesi yapan Tatar'ı eleştirdi. 

"Biz siyasette böyle bir dil tercih etmiyoruz" ifadelerini kullanan Erhürman "Memlekette bunca ekonomik sıkıntının ortasında sağlanan 586 milyon TL tutarındaki dış kaynağın külliye yapımına ayrılmasını doğru bulanların sayısı iki elin parmaklarını geçmezken, Sayın Tatar bu konudaki eleştirilere içerlemiş. Eleştiri yapanları 'zehirli dil' kullanmakla suçlamaya kadar vardırmış işi. Biz buralarda böyle bir siyasi dili tercih etmiyoruz Sn. Tatar!” açıklamasında bulundu.

'ESKİ BİNADA CAN GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA' SAVUNMASI

Eleştirilere yanıt, Lefkoşa’nın kuzeyindeki Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu'ndan geldi. Açıklamada, 586 milyon Türk Lirası'nın 'Külliye Projesi' için ayrılmasına yönelik eleştiriler, “haksız, haddini aşan ve manipülasyonla bezenmiş zehirli bir dil” sözleri ile yanıtlandı. Söz konusu projenin, KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi binasının yenisini içereceği belirterek “halka açık amfi tiyatro, botanik bahçesi, bisiklet ve yürüyüş yolları” içereceği savunuldu.

İlgili açıklamada, mevcut binanın “can güvenliğini tehdit ettiği” iddiaları da ortaya konurken, projenin, KKTC-TC Ekonomik ve Mali İş Birliği Protokolü’ndeki Ankara kaynaklı projelerden biri olduğu ifade edildi. 

Kıbrıs Türk liderliği külliye tartışmaları için ayrıca, “Ne Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, ne de bir başka siyasi şahsiyetin kişisel mülkü olacak olan bu yeni binalar; toplumun öz değeri, bu topraklardaki varlığımızın nişanesi, egemenliğimizin göstergesinden başka bir şey değildir”, yorumunda da bulundu.