65+ Yaşlı Hakları Derneği: Hastaya taciz bir sistem sorunu

65+ Yaşlı Hakları Derneği, İstanbul'daki Özel Bayındır Hastanesi'nde yaşlı hastaya yönelik taciz ve hakaret içeren görüntülere ilişkin "Konuyu bir sistem sorunu olarak görüyoruz" açıklaması yaptı .

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – 65+ Yaşlı Hakları Derneği, İstanbul İçerenköy'de bulunan Özel Bayındır Hastanesi'nin yoğun bakımında tedavi gören yaşlı kadın hastanın maruz kaldığı taciz ve hakaret içeren görüntülere ilişkin açıklama yaptı. Yaşlı kadın hastanın maruz kaldığı taciz ve suistimalin kamuoyunu derinden yaraladığı belirtilen açıklamada, olayın özel sağlık sektörünün görece kıdemli ve büyük bir grubuna bağlı, kendisini “yaşlı dostu hastane” olarak tanıtan bir kuruluş bünyesinde meydana gelmiş olmasının durumun vehametini artırdığı ifade edildi.

'DENETİM MEKANİZMALARI İLE DEĞİL ÇALIŞANIN MEKTUBU İLE ORTAYA ÇIKTI'

Sağlık alanındaki her türlü etik kuralı, hizmet anlayışını kökünden çiğneyen bu olayın, normal denetim mekanizmalarıyla değil, bir başka çalışanın ihbar mektubuyla ortaya çıkmasına dikkat çekilen açıklamada, "Yani bu vahim ihlal, hastanede olması gereken kalite kontrol ve insan kaynakları mekanizmaları tarafından fark edilememiştir. Ayrıca, hastane, ihbardan sonra gerekli disiplin soruşturmasını yapıp, olayın failleri hakkında 22 Şubat 2022’de savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıklamıştır. Ancak, aradan geçen 7 ayda suç duyurusunun ardından adlî süreçte, bir çalışanın ifadesinin alınması dışında, ne yapıldığı da bilinmemektedir. Olayla ilgili kapsamlı adli soruşturma, ve hastane hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından 'faaliyet durdurma' kararı verilmesi, ancak olay sosyal medyaya yansıdıktan, kamuoyu tepkisi büyüdükten sonra olmuştur" denildi.

'VAHİM VE ENDİŞE VERİCİ'

10 Temmuz 2021’de meydana gelen bir suistimal ve taciz olayının, düne kadar bir sessizlik ve ilgisizlik girdabında kaybolup gitmiş olmasının vahim ve endişe verici olduğu da vurgulanan açıklamada, “65+ Yaşlı Hakları Derneği olarak, konuyu insani, vicdani bir sorumluluk, bir sistem sorunu olarak görüyoruz. Tüm toplum kesimlerini ortak insani değerleri yıpratan bu olayı gündelik çekişmelere kurban etmeden, aynı ilgi ve hassasiyeti paylaşarak değerlendirmeye davet ediyoruz. Olayda denetim sorumluluğu olan, başta hastane olmak üzere bütün merciler, yaşlılarımıza, yaşlı yakınlarını sağlık kurumlarına emanet eden ailelere ve görevlerini hakkıyla yapmak için canla-başla çalışan sağlık çalışanlarına açıklama borçludurlar" ifadelerine yer verildi.

'ŞEFFAF VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÖNLEMLER ALINMALI'

Dernek, yetkililere ve kamuoyuna çağrısına ise şu şekilde yer verdi:

- Başta sağlık ve bakım kurumları, yaşlılara hizmet veren bütün kurum ve kuruluşları, yaşlı hak ihlâlleri, suistimal ve taciz olaylarının önlenmesi, takibi, soruşturulması konusunda etkin, şeffaf ve sürdürülebilir önlemler almaya,

- Yaşlıların tedavi ve bakımıyla ilgilenen bütün çalışanlara hem kendi yeterlilikleri, hem çalışma arkadaşlarının tutum ve tavırları, hem de yaşlılarla iletişim konusunda eğitim vermeye,

- Kolluğu ve yargıyı, yaşlı hak ihlâlleri, suistimal ve taciz olaylarını hassasiyetle ve hızla soruşturmaya, kovuşturmaya, ve kamuoyunu zamanında bilgilendirmeye,

- Hastaneler, huzurevleri, bakımevleri gibi kapalı kurumlarda iç denetiminin yeterli olmadığının bir kere daha görülmüş olmasından hareketle, bu kurumları, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, ve hizmetten yararlananların temsilcilerinin de olduğu 360 derece denetim mekanizmalarını oluşturmaya çağırıyoruz. (DUVAR)