7 günden uzun süren gribe dikkat: Belirtiler geçmiyorsa tehlikeli olabilir
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, yüksek ateş, kuru öksürük gibi grip belirtilerinde 7 gün içinde gerileme olmadığı takdirde doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekerek, ‘’Bu durum zatür
DUVAR - Kış mevsimiyle birlikte hastalık dönemi de hızla geldi. Çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlıkları olanlar başta olmak üzere soğuk havalar herkes için hastalığa davetiye çıkarıyor. Peki grip, Covid-19, soğuk algınlığı nasıl anlaşılır, önlem alınabilir mi, iyileşmek için ne yapılmalı?
Sözcü'ye konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, yüksek ateş, kuru öksürük gibi grip belirtilerinde 7 gün içinde gerileme olmadığı takdirde doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu durum zatürre başlangıcı olabilir" uyarısı yaptı.
GRİP, NEZLE VE KOVİD-19 NASIL AYIRT EDİLİR?
Nezle, Covid-19 ve grip... Her üç hastalık da etken virüsleri ve yol açtığı şikayetler bakımından farklı hastalıklar. Grip ve Covid’de yüksek ateş, kuru öksürük, baş ağrısı ve halsizlik iken, nezlede (soğuk algınlığı) yüksek ateş yoktur, belirgin bir burun akıntısı mevcuttur. Bazen gripte de burun akıntısı ve boğaz ağrısı olabilir fakat bu belirtiler geri plandadır. Grip kişiyi paçavra tabir edilen bir duruma sokarken, soğuk algınlığında genel durum iyidir. Grip ve Covid üst solunum yolu hastalıklarıdır. Soğuk algınlığı dışında pek çok virüs üst solunum yollarında gribal enfeksiyona yol açabilir. Grip ile Covid belirtileri ise benzerlik gösterdiği için her iki hastalık ancak testle ayırt edilebilir.
KİMLER RİSK GRUBUNDA?
65 yaş üzerindeki kişiler, bakım ve huzur evlerinde kalanlar, kronik hastalığı olanlar (KOAH, astım, kalp yetersizliği, nörolojik hastalık, böbrek hastalığı, kanser, kanser, diyabet) çocuklar, hamileler ve sağlık çalışanları riskli gruplardır. Yaşlıların ve küçük çocukların bulunduğu evlerde yaşayanlar ve özellikle bu çocukların bakımlarıyla ilgilenenlerin de grip aşısı yaptırması öneriliyor.