7 yıl sonra Barselona'ya dönmüştü: 'Katalan lider Puigdemont İspanya'dan ayrıldı'

Katalan lider Puigdemont'un partisinin genel sekreteri, hakkında yakalama kararı bulunan İspanya'ya dönerek konuşma yapan siyasetçinin sürgünde olduğu Belçika'ya doğru yola çıktığını söyledi.

"Asla teslim olma" (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hakkında yakalama kararı olmasına karşın dün Barselona'da Katalan parlamentosu önünde bir konuşma yapan ve İspanya güvenlik güçlerinin yakalanması için çalışma başlattığı ayrılıkçı Katalan lider Carles Puigdemont'un Belçika'ya doğru yola çıktığı açıklandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Carles Puigdemont'un Katalonya için Birlikte partisinin gelen sekreteri Jordi Turull, bugün yaptığı açıklamada, siyasetçinin İspanya'da yakalanmadan yeniden Belçika'ya gittiğini belirtti. Turull, konuya ilişkin olarak Katalanca yayın yapan RAC1 radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, Puigdemont'un Waterloo'daki evine varıp varmadığı konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi. 

'TUTUKLANMAK İÇİN DEĞİL SİYASİ HAKKINI KULLANMAK İÇİN GELDİ'

"İspanya'ya tutuklanmak için değil siyasi haklarını kullanmak için gelmişti" diyen Turull, Puigdemont'un esasında Katalonya'nın yeni liderinin seçilmesi için bölgesel mecliste yapılacak güven oylamasına katılmayı planladığını ama konuşma yaptığı alandan meclise doğru yürümek yerine güvenlik gerekçesiyle arabaya bindiğini belirtti. 

Turull, siyasetçinin sonrasında ayrılmaya karar verdiğini çünkü parlamento bölgesine girmesine izin verilmeyeceğini düşündüğünü aktardı. Genel sekreter, Puigdemont'un gözaltına alındığı anların fotoğraflanması için fırsat vermek istemediğini de sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

İspanya'nın Katalonya bölgesinde 2017 yılında düzenlenen bağımsızlık referandumundan bu yana sürgünde olan Carles Puigdemont, dün Barselona'ya dönmüştü. Puigdemont, böylece hakkında 'kamu fonlarını kötüye kullanma' suçundan İspanya'da arama ve tutuklama kararı devam etmesine rağmen ülkesine 7 yıl sonra dönmüş olmuştu.

Katalan parlamentosunun önünde toplanan destekçilerine seslenen Puigdemont, "Tutuklama kararının bizi ve sizi caydıracağını düşündüler ama yanıldılar" demişti. İspanyol yetkililerin Katalan siyasetçilere baskı uyguladığını söyleyen Puigdemont, "Son 7 yıldır Katalan halkının sesini duyurmak istediğimiz için zulüm görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Konuşmasının ardından alandan ayrılan Carles Puigdemont'un tutuklanması için İspanyol güvenlik güçlerince geniş çaplı bir operasyon başlatılmıştı.

(REUTERS)