8 bin 500 yıllık höyükte ritüellerde kullanılan heykelcik bulundu
İzmir'de 8 bin 850 yıllık höyükte yürütülen çalışmalarda kadın figürlü heykel bulundu. Kazı başkanı Özlem Çevik, heykelin ritüellerde kullanılan bir eser olduğunu söyledi.
DUVAR - İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde 7 bin 800 yıllık kadın figürlü heykelcik bulundu. Kilden yapılan heykelciğin bolluk ve bereketi artırmak gibi çeşitli ritüellerde kullanıldığı belirtildi.
Kazı Başkanı Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Çevik, genellikle bu tür figürleri kırık bulduklarını bu figürün ise bütün halde bulunan üçüncü eser olduğunu söyledi.
İzmir'in eski yerleşim yeri, 8 bin 850 yıllık Ulucak Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmaları bu yılda başladı. Çalışmalarda bütün halde nadir bulunan kadın figürü heykeli bulundu.
Bu yılki kazıların ilk buluntusu heykelin ritüellerde kullanıldığını belirten Prof. Dr. Özlem Çevik, "İlk buluntumuz, bir kadın figürü. 7 bin 800 yıl öncesine ait bir buluntu. Kilden yapılmış bir figür. 8 santimetre boyunda. Bu kil heykelcikler, birtakım ritüellerde kullanılıyor. Örneğin evin bereketini bolluğunu arttırmak için kullanılabilir. Genellikle bu tür figürleri kırık buluyoruz. Bunu bütün halinde bulduk. Çok nadir bir eser. Şimdiye kadar bütün bulunan üçüncü eser" dedi.