8 soruda AB'nin tartışmalı iltica reformu
AB İçişleri Bakanları, iltica sürecinin Birlik sınırlarında yürütülüp karara bağlanmasına olanak verecek reform üzerinde mutabık kaldı. Ancak uygulamaya itirazlar da var. 8 soruda reformun detayları.
DUVAR - Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanları'nın Perşembe günü düzenlediği zirveden sığınma başvurularına ilişkin yıllardır devam eden tartışmalara yönelik kritik kararlar çıktı. Almanya'nın da yeşil ışık yaktığı uzlaşma, iltica sürecinin ilk kez başvuru sahibi AB'ye girmeden, Birliğin sınırlarında yürütülmesinin yolunu açıyor. Anlaşmaya göre iltica başvurularının kabul edilme olasılığının düşük olduğu Türkiye, Pakistan veya Arnavutluk gibi ülkelerden gelen sığınmacılar gelecekte AB'nin dış sınırlarında hızlı kararlaştırma prosedürlerine tabi tutulacak. Hızlandırılmış süreçte olumsuz bir karar çıkması durumunda ise bu kişiler AB'ye ayak basmadan doğrudan sınır dışı edilebilecekler.
Reform kararları, özellikle sığınmacıların çoğunlukla ilk ayak bastığı Avrupa ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılanırken Berlin'den ve insani yardım örgütlerinden eleştirel sesler yükseliyor.
İşte sekiz soruda düzenlemeye ilişkin detaylar:
UZLAŞMA NE ANLAMA GELİYOR?
AB Bakanlarının üzerinde uzlaşmaya vardığı düzenleme, özellikle iltica hakkı verilme oranı düşük olan ve 'güvenli' kabul edilen ülkelerden gelenlerin sığınma başvurularını sınırlarda değerlendirip sonuca bağlamayı hedefliyor. Bunun için Birlik sınırlarına kurulacak mülteci merkezlerinde başvurusunun sonucunu bekleyecek olanlardan olumsuz yanıt alanlar doğrudan ülkelerine sınır dışı edilecek.
UYGULAMA HANGİ BAŞVURU SAHİPLERİ İÇİN GEÇERLİ OLACAK?
Sınırda iltica süreci uygulaması ilk etapta yalnızca yapılan başvuruya kabul oranı AB ortalamasında yüzde 20'nin altında kalan ülkelerden gelenler için geçerli olacak. Bu durum örneğin Türkiye'nin yanı sıra Hindistan, Tunus, Pakistan, Arnavutluk ve Sırbistan için geçerli. Başvuru sahiplerinin sınırlardaki mülteci merkezlerinde sonucu bekleyecekleri değerlendirme sürecinin en fazla 12 hafta sürmesi hedefleniyor.