8 soruda dijital Schengen: Vize almak kolaylaşacak mı?
AB’nin Schengen vizesi için internetten başvurunun önünü açan düzenlemeyi kabul etmesi, pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi.
DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen vizesi için internet üzerinden başvuru yapılmasına olanak tanıyan yeni düzenlemeyi kabul etti. Buna göre AB’nin gerekli altyapıyı hazırlamasının ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Schengen vizesine tabi ülkelerin vatandaşları, belirli koşullar dışında konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmeden, online vize başvurusunda bulunabilecek.
AB, bu kolaylılık adımını atmadan önce ise vize ücretlerinin yüksekliği ve randevu almanın zorluğu sebebiyle pek çok vatandaşın eleştirileriyle karşı karşıya kalmıştı. 2023 yılında Schengen vizesi başvuru ücreti, 6 yaşından küçük başvuru sahiplerine ücretsiz iken, 6-12 yaş arasındakilere 40 Euro, 12 yaşından büyüklere ise 80 Euro değerindeydi.
Ücretinin yanında vize başvurusu almakta yaşanan zorluklar ise ilgili bakanlıkların da devreye girmesine yol açmıştı. Bu kapsamda, vize konusundaki sıkıntıların farkında olduklarını belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AB ülkeleriyle temasların devam ettiğini belirterek, AB'den vize kolaylığı sözünü aldıklarını duyurmuştu. Ancak, Schengen vizesine yönelik yeni düzenleme, vatandaşlar için pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi.
BBC Türkçe de dijital Schengen vizesine yönelik merak edilenleri 8 soruda cevapladı. İşte konuyla ilgili merak edilen 8 soru ve yanıtları:
1 - Dijital vize başvurusu ne zaman yürürlüğe girecek?
AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru platformun geliştirilmesi 2024'te başlayacak. Başvuruların 2026'dan itibaren başlaması öngörülüyor. 5 yıllık geçiş döneminin ardından tüm üye ülkeler 2031'de dijital başvuru sistemini kullanmaya başlayacak.