83 yaşındaki mahpus kelepçeli tedaviden sonra cezaevine götürüldü

Serbest bırakılması için yapılan başvuruları reddedilen 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, 3 gün önce kelepçeli halde getirildiği hastaneden yine kelepçelenerek cezaevine götürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, 17, 18, 19, 20 ve 24 Mayıs tarihlerinde fenalaşması üzerine 5 kez Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı, ancak hastaneye yatışı yapılmadığı için cezaevine geri götürüldü.

Özkan, 25 Mayıs’ta 6’ncı kez kelepçeli bir şekilde getirildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yatışı yapıldı. Hastaneye getirilirken yürümekte zorlanmasına rağmen ellerinin kelepçelenmesi çekilen görüntü ile ortaya çıkan Özkan, hastanede kaldığı üç gün boyunca yatağa kelepçelendi. Oğlu Vedat Özkan’ın savcılık kararıyla refakatçilik yaptığı Özkan, dün akşam saatlerinde elleri kelepçeli bir şekilde tekerlekli sandalye ile cezaevi ring aracına bindirilerek Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne geri götürüldü. 

Özkan’ın kızı Selma Özkan, babasının tedavisinin tamamlandığı gerekçesiyle elleri kelepçeli ve tekerlekli sandalyeye bağlı bir şekilde tekrar cezaevine götürüldüğünü belirterek, babasının durumuna ilişkin avukatlarıyla görüştükten sonra ne tür girişimlerde bulunacaklarını belirleyeceklerini söyledi.  

AĞIR SAĞLIK SORUNLARI VAR

Mersin’de 1996 yılında “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve daha sonra Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde JİTEM elemanları tarafından öldürüldüğü belirtilen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın olayından sorumlu tutularak tutuklu yargılanan Mehmet Emin Özkan, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 83 yaşındaki Özkan, 25 yıldır tutuklu. Bugüne kadar 5 kez kalp krizi geçiren, 4 defa da anjiyo olan Özkan’ın, kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği, hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor. İhtiyaçlarını tek başına karşılayamayan Özkan’a, aynı koğuşta yer alan Ahmet Güneş refakatçilik yapıyor. 

Cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyen Özkan’a, 2015 yılında Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından vücut fonksiyonlarının yüzde 87’sinin işlevsiz olduğu tespit edilerek, “cezaevinde kalamaz” raporu verildi. Sağlık durumunun kötüye gitmesi nedeniyle defalarca hastaneye kaldırılmasına rağmen Özkan, tahliye edilmedi. 2019 yılında tekrar aynı hastanede Sağlık Kurulu’na başvuruda bulunan Özkan'a, bu kez “cezaevinde kalabilir” raporu verildi.

ATK’DEN 6 RAPOR 

İnfazının durdurulması için savcılar üzerinden yapılan başvurular nedeniyle Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) 6 defa rapor talep edildi. ATK’nin hazırladığı 6 raporda da Özkan’ın tek başına cezaevinde hayatına idame etmesinde sakınca olmadığı notu düşüldü.  

‘SIFIR ENGEL’ RAPORU

Özkan’ın durumuna ilişkin HDP Milletvekili Semra Güzel, Meclis Başkanlığı’na 10 Aralık 2020’de soru önergesi verince Adalet Bakanlığı da bunun üzerine tutuklunun sağlık durumuna dair rapor talep etti. Özkan’a götürüldüğü, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde birçok hastalık teşhisi konulmasına rağmen “hastalıklarının vücut fonksiyon kaybına yüzde sıfır engel teşkil ettiği” şeklinde rapor verildi.

TAHLİYE ÇAĞRISI

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Görülmüştür Hak İnisiyatifi Derneği, insan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İstanbul Tabip Odası, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan için yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada Özkan’ın infazına ara verilerek, tedavisinin dışarıda gerçekleşmesi çağrısı yapıldı. 
 
Açıklamada, 25 yıldır tutuklu olan Özkan’ın 83 yaşında olduğu ifade edilerek, “Kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, toksik guatr (zehirli guatr), osteoporoz (kemik erimesi), böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği, hafıza kaybı gibi çeşitli ve kronik hastalıkları bulunmaktadır” denildi. 

Özkan’ın uzun yıllar tecritte kalması sebebiyle sağlık sorunlarının ağırlaşarak devam ettiğine değinilen açıklamada, kişisel ihtiyaçlarını dahi tek başına yerine getiremediğinin altı çizildi. Pandemi sürecinde gerekli sağlık kontrollerinin yapılmaması nedeniyle Özkan’ın durumunun ağırlaştığı belirtilen açıklamada, bir hafta içinde 5 defa kelepçeli bir şekilde hastaneye kaldırıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, Özkan’ın kelepçe ile yatağa bağlı bir şekilde tedavi edilmesine tepki gösterilerek, sağlık sorunlarına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun cezaevinde kalabileceği yönünde raporlar vermesi eleştirildi.

Sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve meslek odaları olarak Özkan’ın cezaevinde tek başına hayatını idame ettiremeyeceği vurguladıkları açıklamada, Özkan’ın tedavisinin dışarıda gerçekleşmesi için infazına ara verilmesi ve serbest bırakılması için yetkililere çağrı yapıldı. (MA)