9 ayrı mahkemeden aynı karar: Asistan hekimlerin maaşları iyileştirilecek
Asistan hekimler, maaşlarına düzeltme yapılması için İstanbul'da dokuz ayrı mahkemeye başvurdu. Açılan 30'u aşkın davanın çoğunu karara bağlayan mahkemeler, asistan hekimleri haklı buldu.
İSTANBUL - Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çeşitli branşlarda uzmanlık yapan asistan hekimler, kamu hastanelerinde çalışan asistan hekimlerden düşük ücret aldığını belirterek itiraz etti. Dilekçelerine yanıt verilmeyen asistan hekimler bu kez yargıya başvurdu. Açılan otuzu aşkın davanın çoğu karara bağlandı. Mahkemeler, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ni dava eden asistan hekimleri haklı buldu.
GEÇMİŞE DÖNÜK ÖDEMELER YAPILACAK
İstanbul 2., 3., 5., 7., 9., 10., 11., 12. ve 13. İdare Mahkemeleri, vakıf üniversitelerinde çalışan asistan hekimlere, kamudakilerle aynı ücretlerin verilmesi gerektiğine hükmetti. Asistan hekimleri haklı bulan mahkemeler, hekimlerin geçmişe yönelik farklarını da alabileceğine yer verdi.
'AYNI ÜCRETİ ALMAK ZORUNDALAR'
Asistan hekimlerin avukatlığını yapan Aslan Legal Hukuk Bürosu kurucusu avukat M. Ömer Aslan, mahkeme kararlarını şöyle değerlendirdi:
"Ülkemizde onlarca vakıf üniversitesinde sayısı binlere ulaşan asistan hekim çalışmaktadır. Bu hekimlerin her biri yıllarca zorlu eğitim süreçlerini aşmış ve dünyanın en zor sınavlarından biri kabul edilen Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı kazanarak son derece önemli programlara yerleşmişlerdir. Bu kişiler ülkemizin gelecekteki uzman hekim kadrosunun temelini oluşturmaktadır. Fakat ne yazık ki vakıf üniversitelerindeki asistan hekimler, kamudaki meslektaşlarından çok daha az ücretler alarak, belki de daha yoğun çalışmaktadırlar. Oysa Yükseköğretim Kanunu hükümleri bu konuda çok açıktır. Vakıf üniversitelerinde çalışan asistan hekimler, diğer kurumlardaki aynı durumdaki meslektaşları ile aynı ücret ve alacaklara hak kazanmak zorundadırlar."
'KORKU YAŞAMADAN HAKLARINI ARAMALILAR'
"Bizim davalarımızda da Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan asistan hekim müvekkillerimiz büyük cesaret göstererek, mobbinge maruz kalma korkusunu aşarak böyle bir hukuki süreç başlattılar" ifadelerini kullanan avukat Aslan, şunları söyledi:
"Mahkemelerimizin de doğru değerlendirmeleri ile bu davalardan karara çıkanların tamamı lehimize sonuçlandı. Artık tazminat ve tahsil sürecine girmiş bulunmaktayız. Bu müvekkillerimizin cesur duruşunu, Bezmialem Vakıf Üniversitesi bünyesinde çalışan hekim ve diş hekimi müvekkillerimiz de takip etti ve yine haklı davalar ikame ettik. Bu davaların da karara çıkmasını bekliyoruz. Şunu söyleyebiliriz ki, Türk yargısı ortaya koyduğu bu kararlarla şüpheden uzak bir biçimde, asistan hekimlerin ve asistan diş hekimlerinin, geçmişten başlayarak çalıştıkları süre boyunca maaş, nöbet ücreti, teşvik, döner sermaye ve promosyon alacaklarını faiziyle tahsil etmesine olanak sağlamaktadır. Ben bu nedenle hem kendi hakları hem de meslektaşlarının hakları için kıymetli asistan hekimlerimizi haklarını aramaya davet ediyorum. Bu konuda Tabipler Birliği ile yaptığım toplantılarda da bu hususu dile getirdim, tüm hekimlerimiz hiçbir kaygı ve mobbing korkusu yaşamadan haklarını aramalı, zira hem bizler hem de Türk mahkemeleri hekimlerin sonuna kadar arkasındadır."