9 soruda Polonya-Belarus gerilimi: Sınırda yaşananların sebebi ne?
Belarus ve Avrupa Birliği'ni bir kez daha karşı karşıya getiren sınır geriliminin arka planında ne yatıyor? Belarus-Polonya sınırında yaşananların sebebi ne? 9 soruda...
DUVAR - Batı'nın yaptırımlarına misilleme olarak Avrupa Birliği'ne (AB) göçmen akınını teşvik etmekle suçlanan Belarus ile Polonya arasında dün patlak veren sınır gerilimi derinleşiyor. Yüzlerce göçmenin dün Belarus-Polonya sınırına dayanması sonrası Varşova'nın üyesi olduğu AB'den yeni yaptırım çağrıları yükselirken, Minsk yönetimi suçlamaları reddetti. Rusya da Belarus yetkililerinin 'sınırdaki sorumlu tavrını' övdü. Polonya polisi sınırı geçmek isteyen göçmenlerle çatışıp Kuznica sınır noktasını kapatırken, insan hakları kuruluşları insani kriz uyarısı yapıyor.
Peki krizin arka planında ne yatıyor? Göçmenler sınıra nasıl geldi? Polonya'nın üyesi olduğu AB ile Belarus'un en yakın müttefiki Rusya'nın tavrı ne oldu?
1) GÖÇMENLER SINIRA NASIL GELDİ?
AB yetkilileri, insan hakları ihlalleri ve geçtiğimiz yıl düzenlenen tartışmalı başkanlık seçimlerini gerekçes göstererek yaptırım uyguladıkları Belarus'un, buna misilleme olarak Ortadoğu, Asya ve Afrika'dan göçmenleri AB sınırlarına taşımakla suçluyor. Son aylarda Polonya'nın yanı sıra Litvanya ve Letonya sınırlarından benzer haberler gelirken, dün yaşanan olaya Belarus yetkililerinin doğrudan dahli olduğu iddia ediliyor. Polonyalı yetkililer, Belarus güvenlik güçlerinin dün yaklaşık 1000 göçmene sınıra gelirken eşlik ettiklerini savundu. Belarus hükümeti ise bu suçlamayı reddetti.
2) SINIRDAKİ GÖÇMENLER NERELİ?
Batılı ajanslar Polonya sınırında dünden bu yana kamp kuran göçmenlerin büyük kısmının Ortadoğu ve Asya ülkelerinden geldiğini duyurdu. Erbil'den yayın yapan Rudaw sitesine göre, bu kişilerin büyük kısmı Iraklı Kürtler. The Guardian gazetesinin Moskova muhabiri Andrew Roth'a konuşan Iraklı bir Kürt kadın ise Belarus'a bir seyahat acentesi aracılığıyla gittiğini, acentenin yaptığı ayarlamalar ile önce Minsk'e uçtuğunu oradan da AB sınırına ulaştığını, insanların bu seyahat için 15 bin ila 20 bin euro ödediğini anlattı.