9 uzman isimden olası Marmara depremi senaryoları
Olası Marmara depremine yönelik uzmanların ortaya attıkları senaryolar endişe yaratıyor. 9 isim olası bir İstanbul depremi için çeşitli bilgiler paylaşmaya devam ediyor.
DUVAR - Maraş'ta merkezli meydana gelen 6 Şubat tarihli deprem felaketlerini hemen ardından 'Olası Marmara Depremi'ne ilişkin bazı uzmanların açıklamaları son günlerde yeniden gündeme geldi.
Haberglobal'den Mert İnan'ın haberine göre, İstanbul'u etkilemesi beklenen Büyük Marmara Depremi'ne karşı uzmanların her biri farklı senaryolar öne sürerken, son açıklamaları ile gündeme gelen isimlerden Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara'da en az 7 büyüklüğünde deprem beklediğini söyleyen isimlerden. Prof. Dr. Şengör, “Depremin süresinin 2 dakika olabileceğini düşünüyoruz. Fay Silivri'den B.Çekmece'ye kadar kırılırsa korkulacak bir durum olmaz ancak kırılma Gebze açıklarına kadar uzanırsa 7.5 büyüklüğünde deprem üretir” tezini savunuyor.
Prof. Dr. Naci Görür ise dikkat çeken açıklamalar yapmaya devam ediyor. Görür'e göre Marmara Ereğlisi'nden Adalar'a kadar olan 79 kilometrelik fayda enerji birikimi söz konusu. Görür, kırılma ile bu fayda 7.2 büyüklüğünde deprem riski olduğunu dile getirirken, “Depremin süresi 40-60 saniye. Eğer Marmara fay sistemi doğudan batıya bir kerede kırılırsa, depremin büyüklüğü 7.6 olur” görüşünü savunuyor.
İTÜ'den Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise Marmara Denizi içinde 240 ile 510 yıl arası kırılmayan 4 fay parçası bulunduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Yaltırak ise "Bunlardan en riskli olanı ve kırılmasını öngördüğümüz fay hattı Osmangazi Köprüsü'nün olduğu yerden başlayıp, İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 km'lik 7.6 büyüklüğüne ulaşma potansiyeli olan riskli segment" diyor.