9 yılda 7 bin 368 kripto para öldü
CoinGecko araştırması 9 yılda 7 bin 368 kripto para biriminin başarısız olduğunu ortaya koydu.
DUVAR - Piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi sayılan Bitcoin'in 2008'de ortaya çıkışından bu yana alternatif kripto para birimlerinin sayısı da arttı. CoinMarketCap verileri güncel sayının 9 bin 300'e yaklaştığını gösterirken, CoinGecko araştırması 9 yılda 7 bin 368 kripto para biriminin başarısız olduğunu ortaya koydu.
2008'de finansal ekosisteme giren ve blokzinciri teknolojisinin yıllar içinde gelişmesiyle sayıları giderek artan kripto para birimlerinin büyük bir bölümü de, hem geliştiriciler hem de yatırımcılar tarafından terk edildi. CoinMarketCap’te listelenen aktif kripto para birimlerinin sayısının 9 bin 295 olduğu görülürken, CoinGecko tarafından yürütülen bir araştırmada, 2014’ten bu yana terk edilen ve “ölü” olarak adlandırılan kripto para birimlerinin toplam sayısının 7 bin 368 olduğu tespit edildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate.io Türkiye Operasyon ve İş Geliştirme Direktörü Kutluhan Akçın, “Ekosistemin genişlemesi, yeni teknolojilerin geliştirilmesi gibi faktörler, blokzinciri üzerinde yeni bir kripto para birimi altyapısı geliştirmeyi olanaklı kıldı. Bu üretim hızı piyasayı süratle büyütse de geliştirilen kripto paraların büyük bir bölümü de zamanla terk edildi" dedi.
Kripto para odaklı veri toplayıcısı CoinGecko tarafından 2014'ten 2022'ye kadar terk edilen kripto para birimlerine ilişkin yürütülen araştırmada, 9 yıllık süreçte her yıl listelenen ortalama 947 kripto para biriminin başarısız olduğu ortaya kondu. Analiz, platformda listelenen ve süreç içinde listelemeden çıkarılan veya deaktif olarak belirlenen kripto para birimleri üzerinden yapıldı. CoinGecko gibi platformların piyasayı anlamak açısından önemli kaynaklar olduğuna dikkat çeken Akçın, “Örneğin 2 aylık bir süreçte herhangi bir ticari işleme konu olmayan kripto para birimleri listelerden çıkarılabiliyor. Diğer yandan bazı kripto para projelerinin dolandırıcılık, hile gibi amaçlarla üretildiği, zaman içinde anlaşılabiliyor ve bu projeler ‘ölü’ kripto para birimleri arasında anılmaya başlanıyor. Projeyi geliştiren ekiplerin topluluklarıyla iletişimi sürdürmesi, geliştirme faaliyetlerine devam etmesi ve yenilikler duyurması da kriterler arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)