92 kuruluş imza attı: Gelir adaletsizliği korkunç boyutlara ulaştı
Temel Gelir Güvencesi Yaşatır Platformu, gelir adaletsizliği ve işsizliğe karşı temel gelir güvencesinin acilen hayata geçirilmesi için basın açıklaması yaptı. HDP'nin de imzacısı olduğu platformda konuşan Garo Paylan, “Bu iktidar bir yıkım yaşatmış durumda. Kamu kaynaklarını peşkeş çekmiş ve tüketmiş durumda. Bu iktidar artık gidecek Türkiye'de yeni bir anlayış hakim olacak. Bu anlayış hayata soldan bakan bir anlayış olacak” dedi.
DUVAR - Demokrasi İçin Birlik (DİB) tarafından düzenlenen "Temel Gelir Güvencesi Yaşatır" basın toplantısı gerçekleştirildi. Temel gelir güvencesi talebini yaygınlaştırmak için bütün emek ve demokrasi güçleri ortaklaşmaya çağırıldı. Temel Gelir Güvencesi Yaşatır Platformu'nun kampanyasına 92 kuruluş imza attı.
Türkiye'deki gelir dağılımı ve korona virüs salgınının yarattığı ekonomik sorunların el alındığı toplantıda, HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, partisinin de bu girişimine imzacı olduğunu belirtti.
Paylan, “Uzun süredir temel yurttaşlık geliri üzerine çalışıyoruz. Bunun pratiklerini de Meclis'te ortaya koyuyoruz. Sürekli olarak -özellikle pandemi döneminde- bütçe tercihleri değişsin, aç, açıkta bırakılan bütün vatandaşlarımız güvence altına alınsın diye önergeler verdik. Temel yurttaşlık gelirini programımızın bir parçası olarak görüyoruz. Kamucu bir anlayışı savunuyoruz. Bu iktidar bir yıkım yaşatmış durumda. Kamu kaynaklarını peşkeş çekmiş ve tüketmiş durumda. Bu iktidar artık gidecek Türkiye'de yeni bir anlayış hâkim olacak. Bu anlayış hayata soldan bakan bir anlayış, paylaşımcı bir anlayış, vatandaşlarını ekonomik olarak güvence altına alan bir anlayışa inanıyoruz ve böyle olacağını düşünüyoruz. Bununda siyasetini en etkin şekilde yapacağız" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE BUHRANA PANDEMİDEN ÖNCE YAKALANMIŞTI'
CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de söz aldığı toplantıda Türkiye'nin derinleşen yoksulluk buhranına salgından önce yakalandığını vurguladı. Böke, “Covid salgını başladığından beri derinleşen bir buhranın içerisindeyiz. Ama şunun altını çizmemiz gerekiyor, Türkiye bu buhrana korona virüsünden önce yakalanmıştı zaten. Pandemi var olan bozukluğun gün yüzüne çıkmasına ve düzenden kaynaklı buhranın derinleşmesine yol açtı. Hayatın her alanında şu acı gerçekle karşı karşıyayız: Türkiye'de artık milyonlar temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Bunların ortaya çıkardığı ağır sosyal yıkımlarla karşı karşıyayız" diye konuştu.
'HERKESE GELİR GÜVENCESİ'
Yazar Ayşegül Devecioğlu da korona virüsü salgınının milyonlarca insanı aç ve işsiz bıraktığı koşullarda temel gelir güvencesinin acilen hayata geçirilmesini talep ettiğini belirtti. Devecioğlu, "Salgının ve ekonomik krizin bütün ağırlığı kadınların, emekçilerin, yoksulların sırtına yüklendi. Hayatta kalmak için çalışmanın zorunlu tutulduğu bir toplumda milyonlarca kişi yaşamını sürdürebilmek için gerekli işten yoksun. Salgının birçok insanı işsiz bıraktığı, işsizliğin dünya ölçeğinde kalıcılaştığı, yeni istihdam yaratma olanaklarının dünyanın kaynaklarının tükenmesiyle neredeyse olanaksızlaştığı günümüzde insanlara hayatlarını sürdürecek bir ekonomik güvence sağlanması şarttır. Gelir adaletsizliği korkunç boyutlara ulaştı. Yoksullukla birlikte milyoner- milyarder sayısı artıyor. Yoksulluk, yalnızca bireyin barınma, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişememesi, yeterli gıdadan yoksun bırakılması değil aynı zamanda toplumdan dışlanması demek. Hak değil sadaka olarak verilen sosyal yardımlar, yoksulluğu önlemiyor, kalıcılaştırıyor. Oysa onurumuzla, insanca yaşamaya hepimizin hakkı var" diye belirtti.
Her gün onlarca insanın vefat ettiği salgının önlenmesi için tam kapanma gerektiğinin altını çizen Devecioğlu, “İnsanların en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği bu koşullarda, dünyanın çeşitli ülkelerinde de uygulanan temel gelir güvencesi, ülkemizde de kademeli olarak minimum refah düzeyinin altında yaşayanlardan başlayarak bütün topluma yaygınlaştırılacak şekilde acilen hayata geçirilmelidir. Özellikle salgın koşullarında insanların beslenme, barınma, ısınma gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamak devletin görevidir. Eğer zenginleri daha zenginleştirmek değil, toplumsal zenginliği adil olarak bölüşmek, açlığı ve yoksulluğu önlemek hedeflenirse, ülkemizin temel gelir güvencesi için kullanacağı kaynak vardır. Bütün mesele kaynakların nasıl kullanılacağına karar vermektir. Özellikle son yirmi yılda palazlanan rantiye ve büyük sermaye sahiplerine servet vergisi konulması da bugün toplumun gündemine girmiştir” diye konuştu.
Temel Gelir Güvencesi Yaşatır Platformu kampanyasına imza atan kuruluşlar şöyle:
2017 Bodrum Yurttaş İnsiyatifi, 78’liler Girişimi, Akdeniz Çukurova Eğlence, Yerleri Derneği (AÇEYDER), Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Anti Kapitalist Müslümanlar, Askeri Darbelerin, Asker Muhalifleri Derneği (Adam-Der), Atakent Halk Meclisi, Avcılar Dayanışma Ağı, Avcılar Kafe Bar işletmecileri Derneği, Avcılar Kültür Sanat Derneği, Bağımsız Metal İşçileri, Sendikası (BAMİS), Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS), Bakırköy Dayanışma Ağı, Bakırköy Kent Savunması, Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER), Birleşik Devrimci Parti, Demokrasi için Birlik (DİB), Demokrat Gümüşhaneliler Platformu (GÜDAP), Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Merkezi, Derin Yoksulluk Ağı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Devrimci Yapı İş, DİSK Devrimci Turizm İşçileri Sendikası, (DEV-TURİZM-İŞ) Marmara Şubesi, Divriği Kültür Derneği, Doğu Güney Doğu Dernekleri Platformu, Ege Çevre Platformu (EGEÇEP), Ege Kent Konseyleri Birliği, Ekoloji Birliği, Emekliler Dayanışma Sendikası, Gelecek İçin Biz, Güvence Hareketi, Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), İVME Hareketi, İzmir Müzisyenler Derneği, Kadıköy Dayanışma Ağı, Kadınlar Birlikte Güçlü, Kafe Bar Çalışanları Dayanışması, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Kazdağları Ekoloji Platformu, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği, Komşu Kapısı Derneği, Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası, Nurtepe-Güzeltepe Dayanışma Ağı, Peri Suyu Koruma Platformu (KAR_DEF), Sosyal Haklar Derneği, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ( SYKP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Turizm,, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS), Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası (OTİS), Türk, Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Esnaf Platformu, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Tekel Bayileri, Platformu (TTBP), Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİV-DER), VATANDAŞLIK TEMEL GELİRİ – TÜRKİYE, VATANDAŞLIK TEMEL GELİRİ Araştırma Geliştirme Kültür ve Yayma Derneği, Yeşil Sol Parti, Yurttaş Girişimi (HABER MERKEZİ)