AB dışişleri bakanları, İsrailli 2 bakana yaptırımı görüştü: 'Fikir birliği oluşmadı'

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, ismini vermediği iki İsrailli bakana yaptırım uygulanmasının değerlendirilmesi yönündeki teklifini AB dışişleri bakanlarına sundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 29 Ağustos Perşembe günü Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan AB dışişleri bakanları toplantısında, İsrailli iki bakan hakkında Filistinlilere yönelik 'nefret mesajları' dolayısıyla yaptırım uygulamayı değerlendirme çağrısında bulundu. Söz konusu mesajların uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirten Borrell, bakanların isimlerini paylaşmadı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Borrell'in son haftalarda yaptığı eleştiriler dolayısıyla bu iki ismin faşist Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve faşist Maliye Bakanı Bezalel Smotrich olduğu düşünülüyor. Borrell, bu iki bakanın açıklamalarını 'kötü' ve 'savaş suçlarına teşvik' olarak nitelendirmişti. Borrell, AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının dünkü toplantıda teklifi üzerine bir ön görüşme yaptığını ancak fikir birliği oluşmadığını anlattı. 

'BAKANLAR KARAR VERECEK'

AB'nin yaptırım kararı alabilmesi için kararın oy birliği ile alınması gerekiyor. Ancak Borrell, konu hakkında tartışmanın süreceğini belirtti. Basına açıklamalarda bulunan Borrell, "Bakanlar karar verecek. Her zaman olduğu gibi bu, onlara kalmış (bir durum). Ama süreç başlatıldı" dedi. Borrell'in açıklamasına göre, AB yetkilisi, dışişleri bakanlarına bu iki bakanın insan hakları ihlalleri dolayısıyla yaptırım uygulanmasını teklif etti. 

Avrupa Birliği, bir kişiye yaptırım uyguladığında bu genellikle AB ülkelerine yapılacak ziyaretlerin yasaklanmasını ve AB'deki malvarlıklarının dondurulmasını içeriyor. 

İSRAİL'DEN TEPKİ, İRLANDA'DAN DESTEK, İTALYA'DAN RET

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise Borrell'e tepki göstererek 'Filistinlilerin Batı Şeria'dan çıkarılmasını savunduğu yönünde yalan iddialarda bulunduğunu' savundu. Katz, "Herhangi bir toplumun evlerinden çıkarılmasına karşıyım" ifadelerini kullandı. İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'ya son üç gündür düzenlediği baskın ve saldırılar konusunda sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Katz, Gazze'de olduğu gibi Batı Şeria'daki Filistinlilerin de 'geçici olarak tahliye edilebileceğine' işaret etmişti. 

Diplomatlar ise İsrailli bakanlara yaptırım için 27 üye ülkenin oy birliğine varmasının olası görünmediği görüşünde. Fakat Borrell'in teklifi sunmasının, yine de İsrailli faşist bakanların sözleri ve eylemlerine AB içindeki tepkiyi ortaya koyması açısında önemli olduğu düşünülüyor.

Borrell'in teklifini destekleyen ülkelerden İrlanda'nın Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Borrell'in hem Batı Şeria'daki yerleşimlerin genişlemesini kolaylaştıranlara hem de İsrailli bakanlara yaptırım önerisini destekleyeceklerini belirtti. İtalya Dışişleri Bakanı Antoni Tajani ise yaptırım fikrini reddetti. Tajani, "Sorunları çözmeli, İsraillileri Gazze'de ateşkesin tesis edilmesini sağlayacak kararlar alma yönünde ikna etmeliyiz. Gerçek öncelik bu" dedi.  

(REUTERS)