AB Konseyi'nden Türkiye'ye 400 milyon euroluk afet yardımına onay

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye, İtalya ve Romanya'ya toplam 454,8 milyon euroluk afet yardımı yapması AB üyesi ülkelerin temsilcilerinin oluşturduğu AB Konseyi'nde onaylandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye Maraş merkezli depremler dolayısıyla 400 milyon euroluk (yaklaşık 11,5 milyar TL) afet yardımında bulunmasına onay verilmesi kararlaştırıldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, AB üyesi ülkelerin temsilcilerinin oluşturduğu AB Konseyi, AB Komisyonu'nun Türkiye, İtalya ve Romanya'ya toplam 454,8 milyon euroluk afet yardımı yapmasının onaylanmasında uzlaştı. Yardımın 400 milyonu şubat ayında meydana gelen Maraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye gidecek. Yardımın, 33,9 milyon eurosu 2022'de kuraklığın vurduğu Romanya'ya, 20,9 milyon eurosu ise Eylül 2022'de sellerin tahribata yol açtığı İtalya'ya gönderilecek.

Yardımlar AB bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak. Mali yardım, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nin son onayından sonra ödenecek.

AVRUPA, 1 MİLYAR EURO DEPREM YARDIMI YAPMIŞTI

Türkiye ve Suriye'nin kuzeybatısında 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat Maraş depremleri sonrasında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB yönetiminin Türkiye'nin yeniden inşasına yardımcı olmak için 1 milyar euro sağlayacağını söylemişti. Mart ayında Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nın açılışında konuşan von der Leyen, "AB Komisyonu deprem sonrası yeniden yapılanma için Türkiye'yi 1 milyar euro ile destekleyecek" demişti.

"Milyonlarca kişinin artık bir evi yok ve kış uzayıp giderken çadırlarda yaşıyorlar" diye konuşan von der Leyen, "Evler, okullar ve hastaneler en yüksek güvenlik standartlarıyla yeniden inşa edilmelidir" diyerek şu açıklamalarda bulunmuştu: 

"Bu, feci bir kayıp hikayesi ve Türkiye halkı, Suriye halkı ve dünyanın dört bir yanındaki dostlarınız arasındaki kahramanca bir dayanışma hikayesidir. Tüm dünya Türkiye'ye ve Suriye halkına destek için seferber oldu çünkü bu stratejinin ölçeği o kadar büyük ki; hiçbir ülke veya kurum tek başına, bizim birlikte yaptığımızın yakınından bile geçemez." (DIŞ HABERLER)