ABD basınından 'seçim' analizi: Erdoğan ana akımda, Kılıçdaroğlu sosyal medyada

Ana akım medya ve kamu yayıncılarının Erdoğan'a öncelik verdiğini yazan The Washington Post'ta, Kılıçdaroğlu'nun sosyal medyadaki videolarında 'iyileştirici bir figür olarak' öne çıktığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli The Washington Post gazetesi, 14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na ilişkin bir analize yer verdi. Zeynep Karataş ve Kareem Fahim imzalı analiz, "Erdoğan'ın rakibi mutfak masasından sesleniyor" başlığı ile yayınlandı.

'ANA AKIM VE KAMU YAYINCILARI, ERDOĞAN'A YER VERİYOR'

Kampanya sürecinde ana akım medyanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yayınlarına ağırlık verdiği belirtilen yazıda, şu ifadeler kullanıldı: "Ana akım basın organları ve kamu yayıncıları, iktidardaki kontrolünü sıkılaştırırken medya üzerindeki kontrolünü pekiştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için kapsamlı yayın sağlıyor. Önde gelen muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu daha sade bir yaklaşım benimsedi ve sosyal medyada videolar yayınlayarak, ülkeyi yirmi yıldır yöneten Erdoğan'dan sonra yeni bir Türkiye vizyonunu ortaya koydu."

'YUMUŞAK DİLLİ KILIÇDAROĞLU'

Sosyal medyada paylaştığı videolarda Kılıçdaroğlu'nun 'iyileştirici bir figür olarak' öne çıktığını yazan Karataş ile Fahim, şöyle devam etti: "Videolar yumuşak dilli Kılıçdaroğlu'nu, genellikle kavgacı ve kutuplaştırıcı olan rakibi karşısında her açıdan farklı, uzlaşılabilir, iyileştirici bir figür olarak sunuyor."

'KILIÇDAROĞLU, ERDOĞAN TARAFINDAN ANLATILIYORDU'

Bazı analistlerin Kılıçdaroğlu ile Erdoğan'ı, ABD Başkanı Joe Biden ve eski başkan Donald Trump ile kıyasladığı yazılan analizde, CHP adaylarına siyasi danışmanlık sağlayan Gülfem Saydan Sanver'in görüşlerine yer verildi. Sanver, videoların geleneksel medyayı devre dışı bırakarak, özellikle sosyal medyada aktif olan gençlerin de dahil olduğu farklı seçmen gruplarına ulaşmayı hedeflediğini söyledi.

"Kılıçdaroğlu seçmenlere sıradan bir evde, sıradan bir hayat yaşadığını, elitist bir siyasetçi olmadığını ve bu nedenle insanların sorunlarını anlayabildiğini göstermeye çalışıyor" diyen Sanver, "Kılıçdaroğlu, Erdoğan tarafından anlatılıyordu. Bu onun için bir sorundu. Şimdi seçmenlerin onu daha iyi tanıdığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Analizde, "Kılıçdaroğlu'nun önemli başarısı, Türkiye'nin uzun süredir parçalanmış olan muhalefetini birleştirmesi olabilir" değerlendirmesi yer aldı. (DIŞ HABERLER)