ABD: Çin'in Solomon Adaları’yla imzaladığı anlaşma güvenlik tehdidi

ABD’li üst düzey bir yetkili, Çin’in Solomon Adaları’yla imzaladığı güvenlik anlaşmasının güvenlik tehdidi oluşturduğunu iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in Solomon Adaları'yla güvenlik garantileri içeren anlaşma imzalamasına ilişkin ABD'den tepki geldi. Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink, ABD’nin Çin’in Solomon Adaları’nda olası bir askeri üssün kurulması durumunda ülkesinin askeri bir adım atmaktan çekinmeyeceğini söyledi.

Üst düzey ABD heyetiyle Pasifik Okyanusu ülkesine ziyarette bulunan Kritenbrink, Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare ile 90 dakikalık “yapıcı ve samimi” bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. ABD’li heyet, Solomon Adaları mevkidaşlarına ülkenin Çin ile yaptığı güvenlik anlaşması hakkındaki endişelerini aktardıkları belirtildi.

Kritenbrink, “Solomon’lardaki arkadaşlarımıza endişelerimizin ne olduğunu anlatmak istedik. Başbakan Sogavare, Solomon Adalar’ın görüşünün anlaşmanın sadece ülke için etkileri olacağını ima etti. Ancak biz anlaşmanın potansiyel bölgesel güvenlik etkileri olacağını, sadece bize değil, bölgedeki müttefiklerimize de sonuç doğuracağını net bir biçimde söyledik" açıklaması yaptı. 

Geçtiğimiz günlerde Avusturalya Başbakanı Scott Morrison, Çin’in Solomon Adaları’yla imzaladığı anlaşma konusunda ABD'yle aynı “kırmızı çizgiyi” paylaştıklarını söyledi. (DIŞ HABERLER)