ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 'Gazze' gündemiyle Mısır'da

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu'ya yaptığı 10'uncu ziyaret kapsamında bu sefer İsrail'e gitmesi beklenmiyor. Bu, Blinken'ın ilk defa Tel Aviv'i pas geçecek olması demek.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'da aralarında Hizbullah üyelerinin de olduğu en az dokuz kişinin öldüğü, 2 bin 800'e yakın kişinin yaralandığı çağrı cihazı patlamalarının yankıları devam ederken, Hizbullah ve Lübnan'ın patlamalardan sorumlu tuttuğu İsrail, Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdürüyor. İsrail ordusunun Gazze şehrinde bir eve düzenlediği hava saldırısı sonucu iki Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, İsrail ordusunun Gazze şehrinin güneydoğusundaki Zeytun Mahallesi'nde bir eve hava saldırısı düzenlediği belirtildi. Haberde, saldırıda iki Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi. Öte yandan İsrail'in Gazze'nin orta kesimindeki Bureyc Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerine insansız hava aracıyla ateş açması sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

BLINKEN'DEN 7 EKİM'DEN BU YANA 10'UNCU ORTA DOĞU ZİYARETİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve Hamas arasında Gazze'de olası ateşkes ve rehine takası sürecine ilişkin güncel durumu değerlendirmek üzere Mısır'a gitti. Blinken, burada Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi ile bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Blinken'ın ziyaretine ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Blinken, Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmek üzere Washington'dan ayrıldı. Buna göre, Blinken, akamete uğrayan ve belirsiz bir durumda bekleyen Gazze'de ateşkes sürecini yeniden canlandırmak ve güncel durumu Mısır'la değerlendirmek üzere görüşmeler yapacak.

AA'nın aktardığına göre, başkent Kahire'de ABD-Mısır Stratejik Diyalog Toplantısı'na katılacak olan Antony Blinken'ın bu seferki ziyaretinde İsrail'e geçmesi beklenmiyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' saldırısını düzenlediği, İsrail güçlerinin ardından Gazze'ye kapsamlı saldırılar başlattığı 7 Ekim 2023 tarihinden bugüne kadar yaptığı Orta Doğu ziyaretlerinde İsrail'i hep ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı'nın ilk kez Tel Aviv'i pas geçeceği kaydedildi.

GAZZE'DE ATEŞKES VE REHİNE TAKASI ÇABALARI

Gazze'deki Filistinli gruplar, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla, İsrail ile rehine takası ve ateşkes konusunda bir anlaşmaya varmak için aylardır Katar'ın başkenti Doha ve Kahire'de dolaylı müzakereler yürütüyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da kamuoyuna duyurduğu ateşkes teklifine bağlı olduklarını vurgulayan Hamas, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun yeni şartlar sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini belirtiyor.

İsrail'in Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphi Koridoru ve Gazze Şeridi'nin kuzeyini güneyinden ayıran Netzarim Koridoru'nda kontrolünü sürdürme ısrarı müzakereleri zora sokan meselelerden. Mısır da İsrail'in Refah Sınır Kapısı ya da Philadelphi Koridoru'nda var olmasının 'ulusal güvenliğine' zarar vereceğini ifade ederek buna karşı çıkıyor.

(ANADOLU AJANSI)