ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de: 'Bu belki de son fırsat'

Antony Blinken, İsrail'de Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes müzakerelerinde 'karar verici bir anda' bulunulduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken, İsrail ve Hamas arasında ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için çaba ve müzakereler de sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu kapsamda 7 Ekim 2023'ten bu yana dokuzuncu kez Orta Doğu turuna çıktı. Pazar günü İsrail'e giden Bakan Blinken, bugün İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmeden önce açıklamalarda bulundu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, bunun Gazze'de ateşkes müzakereleri için 'karar verici bir an' olduğunu söyleyen Blinken, Washington yönetiminin İsrail ve Hamas arasında anlaşma için bulunduğu son diplomatik hamlenin aynı zamanda rehinelerin serbest bırakılabilmesi için 'olasılıkla en iyi ve belki de son fırsat' olduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Herzog ise rehine takası ve ateşkes için yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması nedeniyle Hamas'ı suçladı. İsrail Cumhurbaşkanı, İran ile tansiyonun artmasının ardından 'bölgede güç gösterdiği' için ABD Başkanı Joe Biden'a teşekkür etti.

'EN FAZLA SAYIDA REHİNENİN SERBEST KALMASI İÇİN ISRARLI OLUNACAK'

Hamas ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Gazze'de ateşkes ve rehine takası görüşmeleri konusunda açıklamalarda bulundu. Netanyahu, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve karşılıklı rehine takası müzakerelerinde, Mısır-Gazze sınırı boyunca uzanan 'Philadelphia Koridoru' diye isimlendirilen koridorun kontrolünün ve Gazze'den 'en fazla sayıda canlı' İsrailli rehinenin serbest kalmasının sağlanması konusunda ısrarcı olacağını belirtti.

AA'nın aktardığına göre, İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Benjamin Netanyahu, 'görüşmelere ilişkin sürekli bilgi sızdıranların anlaşmanın sağlanmasına zarar verdiği' ifadesini kullandı. Müzakerelerde 'savaş sonlandırılmadan anlaşmaya razı olmayacağı' söylenen Hamas'ın, daha sonra bu pozisyonunu değiştirdiğini savunan İsrail Başbakanı Netanyahu, şimdi de Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphia Koridoru'nda kontrolün ellerinde kalması konusunda ısrarcı olduğunu aktardı.

Netanyahu, açıklamasında ayrıca Gazze Şeridi'ndeki İsrailli rehinelerden en fazla sayıda kişinin canlı olarak serbest bırakılmasını anlaşmaya eklemek için çalıştığını belirterek, 'bunların savaşın hedeflerini gerçekleştirmesini sağlayacağını' savundu.

'NETANYAHU, ANLAŞMAYA VARILMASINI ENGELLİYOR'

Hamas tarafından yapılan açıklamada ise ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes sağlanması ve rehine takası için yürütülen müzakerelerde Benjamin Netanyahu'nun yeni şartlar sürerek anlaşmaya varılmasını engellediği belirtildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun yeni şartlar ekleyerek engellediği anlaşma konusunda arabulucu tarafları zor durumda bıraktığı kaydedildi. Netanyahu'nun 'Gazze'ye yönelik kalıcı ateşkesi ve kapsamlı geri çekilmeyi reddettiği' bilgisine yer verilen açıklamada, Tel Aviv yönetiminin Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru, Refah Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda işgalin devam etmesi yönünde ısrar ettiği kaydedildi.

Rehine takasına ilişkin yeni maddelerin de yeni öneriye eklendiği ifade edilen açıklamada, "Netanyahu'yu arabulucuların çabalarını engellemekten, anlaşmaya varılmasını engellemekten ve Gazze Şeridi'nde hayatın tüm alanlarını etkileyen saldırılarla halkımızın sistematik olarak hedef alınmasıyla maruz kaldığı tehlikeleri yaşayan esirlerin hayatlarından tamamen sorumlu tutuyoruz" ifadelerine yer verildi.

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA 16 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ve Hamas arasında ateşkes çabaları sürerken, İsrail ordusunu, Gazze Şeridi'nin orta ve güney bölgelerine düzenlediği saldırılarda 16 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Deyr El Belah şehrindeki Mescid-i Aksa Şehitleri Hastanesi'nden alınan bilgiye göre, İsrail ordusuna ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Deyr El Belah'ın doğusuna düzenlediği saldırılarda dört kişi öldü, iki kişi yaralandı.

Filistin sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Nuseyrat Mülteci Kampı'ndaki El Saidi ailesinin evine İsrail ordusunun yaptığı saldırıda birisi kız çocuğu olmak üzere altı Filistinli hayatını kaybetti. Gazze'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah'taki saldırılarda da altı Filistinlinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

FİLİSTİNLİ GAZETECİ İSRAİL'İN SALDIRISINDA YARALANDI

Filistinli gazeteci Selma El Kaddumi'nin de Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde görevini yaptığı sırada İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu yaralandığı belirtildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, Han Yunus'un kuzeydoğusundaki Hamed bölgesinde görev başındaki bir grup gazeteciye ateş açtı. Saldırıda yaralanan Kaddumi Deyr El Belah şehrindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden 12 Ağustos'ta paylaşılan verilere göre, İsrail güçlerinin saldırılarında şu ana kadar 168 gazeteci hayatını kaybetti. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreter Yardımcısı Tim Dawson, 15 Ağustos'ta Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun öldürdüğü gazetecilerin oranının diğer meslek gruplarından çok daha yüksek olduğunu söylemişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)