ABD Dışişleri duyurdu: 'F-16 krizi' resmen çözüldü

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye, F-16 satış kabul mektubunu imzaladı" açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin 32 aydır beklediği F-16 savaş uçaklarının satışında en somut adımın atıldığını duyurdu. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada Türkiye'nin  F-16 satış kabul mektubunu imzaladığı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller "Türkiye F-16 alımı için teklif ve kabul mektubunu imzaladı. Bu satış, NATO ile ortak operasyon kabiliyetine bir yatırımdır ve ABD, Türkiye ve NATO ittifakının güvenlik çıkarlarını destekleyecektir. Bu satışın sonuca ulaşması biraz zaman aldı" dedi.

ABD yönetimi, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16'nın satışını desteklediğini açıklamış, ABD Başkanı Joe Biden da ABD Kongresi'ne satışın onaylanması çağrısı yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada "ABD, Türkiye’nin, sadece en yakın müttefiklere ve ortaklara temin edilen, şimdiye kadar üretilmiş en ileri yeni F-16 Blok-70 savaş uçaklarını satın alması konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldığını açıklamaktan gurur duymaktadır"ifadeleri kullanılmıştı. 

Türkiye’nin ABD’den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve mevcut filonun yenilenmesi için de 79 adet F-16 modernizasyon kiti satın alması planlanıyor.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)