ABD Dışişleri: Suriye'nin kuzeyinde artan şiddetten endişeliyiz

Suriye’nin kuzeyinde artan şiddetin IŞİD ile mücadeleyi olumsuz yönde etkilemesinden endişe duyduklarını söyleyen Miller, "Her türlü tırmanmayı kınıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Suriye’nin kuzeyi ve Rojava’da artan şiddetten sivillerin etkilenmesi ve IŞİD ile mücadeleyi olumsuz yönde etkilemesinden endişe duyduklarını söyledi. Günlük basın toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Miller, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonlarına değindi. 

“ABD, Suriye'nin kuzeyindeki şiddetin artmasından, özellikle de bunun sivil nüfus üzerindeki etkisinden ve IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlamak için yürüttüğümüz operasyonların etkilenmesinden endişe duymaya devam ediyor" diyen Miller, şöyle devam etti:

“Bu konudaki tavrımız değişmedi. Mevcut ateşkes hatlarının korunmasını desteklemeye devam ediyor ve her türlü tırmanmayı kınıyoruz. Suriye'de istikrarı artırmak, çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak için tüm tarafların ateşkes bölgelerini sürdürülmesi ve bunlara saygı duyması çok önemlidir. ABD personelinin, ortak güçlerimizin ve sivillerin güvenliğini sağlamak için Türkiye ve yerel Suriyeli ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Suriye'deki ihtilafın sürdürülebilir bir şekilde sona erdirilmesinde Türkiye'nin çıkarlarını paylaşıyoruz. Bu konuda Türkiye ile yakın istişarelerde bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz."

'RUSYA'YA BASKI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen Rusya-Ukrayna konulu toplantıya da işaret eden Miller, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'in telefon görüşmesini hatırlattı. Fidan ile Blinken'in, Rusya'nın tahıl anlaşmasına yeniden dahil olması kapsamında Türkiye'nin 'etkin rolünü' görüştünü aktaran Miller, "Karadeniz Tahıl Girişimi'ne yeniden katılması için Rusya'ya baskı yapmaya devam edeceğiz" dedi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler abd suriye türkiye rusya