ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden Moderna aşısına acil kullanım onayı

Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna'nın geliştirdiği korona virüsü aşısı, ABD'de acil kullanım onayı alan ikinci aşı oldu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi Direktörü Stephen Hahn, "Covid-19'u önlemede ikinci aşının da erişilebilir olmasıyla küresel salgına karşı mücadelede önemli bir adım atıldı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna'nın geliştirdiği korona virüsü aşısına acil kullanım onayı verdi. Covid-19'a karşı yüzde 94.1 başarı oranına sahip Moderna'nın aşısı, ülkede bir hafta içerisinde onay alan ikinci korona virüsü aşısı oldu. 18 yaş ve üzeri yetişkinlerde kullanılmak üzere uygulamanın önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.

'ÖNEMLİ BİR ADIM DAHA ATILDI'

Acil durum onayını duyuran FDA Direktörü Stephen Hahn, şöyle konuştu: "Covid-19'u önlemede ikinci aşının da erişilebilir olmasıyla FDA, ABD'de çok sayıda kişinin hastaneye kaldırılmasına ve ölüme neden olan bu küresel salgına karşı mücadelede önemli bir adım daha attı."

Başkan Donald Trump, Twitter paylaşımında "Tebrikler, Moder aşısı artık kullanılabilir!" ifadelerini kullandı. Pazartesi günü aşı olmayı planlayan yeni başkan Joe Biden ise, "Önümüzde daha parlak günler var" dedi.

Moderna şirketi ile ABD hükümetinin anlaşması kapsamında, bu yıl içerisinde 20 milyon doz aşının tedarik edilmesi bekleniyor. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde 85-100 milyon doz olacak şekilde, Haziran 2021'e kadar toplam 200 milyon doz aşı sağlanacak.

Moderna aşısının nakliye sırasında -20 derecede, normal derin dondurucuların sağlayabileceği bir ısıda tutulması gerekiyor. Pfizer aşısının ise -70 derecede saklanması gerektiği için, lojistik sorunlara yol açabiliyor. Pfizer aşısı gibi, Moderna aşısının da iki kez yapılması gerekiyor, ikinci doz ilk dozdan 28 gün sonra uygulanıyor. (DIŞ HABERLER)