ABD heyeti Tayvan’ı ziyaret ederken Çin askeri tatbikat düzenledi

ABD Kongresi'nden altı kişilik senatör grup Tayvan'ı ziyaret ederken Çin ise ada çevresinde askeri tatbikatlar düzenledi ve senatörleri gerilimi artırmakla suçladı.

ABD'li heyet Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ile
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Kongre heyeti bugün Tayvan’ı ziyaret etti. Çin ise Tayvan çevresinde askeri tatbikatlar düzenlediğini ve milletvekillerini "kışkırtıcı" gezileriyle gerilimi artırmaktan sorumlu tuttuğunu duyurdu.

Reuters'in haberine göre, ABD'li senatörler Tayvan’ın başkenti Taipei'de bir basın toplantısı düzenlerken Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD ziyaretinin "kasıtlı olarak kışkırtıcı" olduğu ve "Tayvan Boğazı'ndaki gerginliğin daha da tırmanmasına yol açtığı" belirtildi. Çin ordusunun Doğu Çin Denizi ve Tayvan çevresine fırkateynler, bombardıman uçakları ve savaş uçakları gönderdiği aktarıldı.

Açıklamada, ABD heyetine değinilmeden, "Bu operasyon, ABD'nin Tayvan konusunda son zamanlarda sık sık yanlış sinyaller vermesine bir yanıttır. ABD'nin kötü eylemleri ve oyunları tamamen beyhude ve çok tehlikelidir. Ateşle oynayanlar kendilerini yakar" denildi.

"DÜNYA'DA KÖTÜ ADAMLARA KARŞI BÜYÜYEN BİR TEPKİ VAR"

Cumhuriyetçi ABD Senatörü Lindsey Graham ise Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'e Ukrayna'ya saldırıların Çin'in kışkırtıcı davranışlarının ABD kamuoyunu daha önce görülmemiş bir şekilde birleştirdiğini söyledi. Graham, "Tayvan'ı terk etmek, demokrasiyi ve özgürlüğü terk etmek olur. Dünyada haydutluğa - kötü adamlara karşı büyüyen bir tepki var” dedi.

Heyetteki senatörlerden Bob Menendez ise Çin hükümetinin heyetin ziyaretinden "çok mutsuz" olduğunu kabul etti, ancak bunun onları Tayvan'ı desteklemekten vazgeçirmeyeceğini söyledi. Menendez, "Tayvan, dünyanın en kaliteli yarı iletken ürünlerinin yüzde 90'ını ürettiği için, küresel önem ve etkiye sahip bir ülke. Bu nedenle Tayvan'ın güvenliğinin küresel bir etkiye sahip olduğu anlaşılmalıdır” dedi.

ABD'nin Çin'in üzerinde hak iddia ettiği Tayvan ile resmi bir ilişkisi yok ancak Tayvan’ın en önemli uluslararası destekçisi ve silah tedarikçisi. (DIŞ HABERLER)