ABD, İsrail'e 1 milyar dolarlık askeri yardım hazırlığında

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'e 1 milyar dolarlık yeni askeri yardımları öngören paketi incelenmek üzere Kongre'nin ilgili komitelerine sevk etti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır sınırında 1 milyonu aşkın zorla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentinde ilerleyişini sürdürürken, kuzey bölgelere yönelik saldırılarını da şiddetlendiriyor. İsrail tankları, dün Refah'taki bazı yerleşim yerlerine ulaşırken, Reuters haber ajansına konuşan, isminin verilmesini istemeyen ABD'li bir yetkili, İsrail'in Washington yönetimine danışmadan Refah'ta 'büyük bir hamlede bulunmayacağı' yönünde bir söz verdiğini iddia etti. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari de dün verdiği basın brifinginde, İsrail güçlerinin Refah'a kara harekatının başladığı son bir hafta içinde yaklaşık 100 'militan savaşçıyı' öldürdüğünü, 10 tünel rotasının yerini tespit ettiğini ve çok sayıda silah bulduğunu ileri sürdü. Bölgede yaşayanlar, İsrail'in kara harekatını ilk başlattığı kuzeyde yaşanan çatışmaların son aylarda görülen en şiddetli çatışmalar olduğunu anlattı.

SAVAŞ UÇAKLARININ SALDIRISINDA SEKİZ FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre, İsrail bu gece havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılarda Gazze Şeridi'nin farklı yerlerini hedef aldı. İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin farklı yerlerinde üç eve düzenlediği hava saldırılarında ikisi çocuk yedi Filistinli hayatını kaybetti, dokuz kişi yaralandı. İsrail'in insansız hava aracıyla (İHA) Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya El Beled'deki Eski Gazze Caddesi'nde bir grup Filistinliyi hedef alması sonucu ise bir kişi öldü, iki kişi de ağır yaralandı.

İsrail, savaş uçaklarıyla Cibaliya'ya ve Gazze şehrinin Er-Rimal ve Ez-Zeytun mahallesi de dahil farklı mahallelerine şiddetli hava saldırıları düzenlerken, hücumbotlarla Gazze Şeridi'nin kuzey kıyısını, topçu ateşiyle de orta kesimindeki Nusayrat kampını bombaladı.

İsrail güçleri Refah'ın Es-Selam mahallesi ile Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya'da ve çeşitli bölgelerde konutlara ve binalara saldırılarını sürdürürken, İsrail savaş uçakları da Refah'taki Yebna Mülteci Kampı'na hava saldırıları düzenledi.

BIDEN YÖNETİMİNİN YENİ YARDIM TEKLİFİ KONGRE İNCELEMESİNDE

Öte yandan, İsrail'e daha önce 'Refah'a kapsamlı bir saldırı durumunda silah sevkiyatını kesebileceği' uyarısında bulunan ABD'deki Joe Biden yönetiminin, İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımını öngören paketi Kongre incelemesine sevk ettiği ifade edildi. Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, Dışişleri Bakanlığı'nın inceleme için sevk ettiği paketin içinde tank mühimmatları, havanlar ve zırhlı taktik araçlar olduğu bilgisini verdi. 

Washington yönetimi, geçen hafta Refah'a yönelik harekatta kullanılabileceği endişesiyle bazı silah sevkiyatlarını geciktirdiğini açıklamıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise pazartesi günü basına yaptığı açıklamada, ABD Kongresi ve Başkan Joe Biden'ın onayını alarak kabul edilen 26 milyar dolarlık yardım paketinde İsrail'e yapılması öngörülen askeri yardımların sağlanmaya devam edeceğini söylemişti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ayrıca 'bomba sevkinin durdurulduğu' çünkü 'bunların nüfusun yoğun olduğu yerlere atılmaması gerektiğine inanıldığı' ifade edilmişti. 

Biden yönetiminin 1 milyar dolarlık askeri yardım teklifi ise şu anda Kongre'nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi'nin Dışişleri Komitelerinin incelemesi altında. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)