ABD-Kolombiya hattındaki kriz çözüldü: Sınır dışılar için başkanlık uçağı tahsis edildi

ABD ve Kolombiya arasında göçmenlerin hava yoluyla iadesi konusunda çıkan gerilimin çözüldüğü, Kolombiya'nın vatandaşlarının onurlu geri dönüşü için devlet başkanlığı uçağını tahsis ettiği belirtildi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya, ABD tarafından hava yoluyla sınır dışı edilen göçmenleri taşıyan uçakların ülkeye inişine ilişkin yaşanan diplomatik krizin aşıldığını belirtti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, bugün başkent Bogotá'daki San Carlos Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Murillo, ABD'deki Donald Trump yönetimiyle aralarındaki anlaşmazlığı aştıklarını belirterek, "Bu bağlamda, (Kolombiya'nın ABD'deki Büyükelçisi) Büyükelçi Daniel Garcia Pena ve ben, iki hükümet arasında diplomatik nota teatisine yol açan ortak çalışmanın sonuçları olan anlaşmaları takip etmek ve üst düzey görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki günlerde Washington'a gideceğiz" ifadelerini kullandı.

'ONURLU BİR ŞEKİLDE DÖNEBİLMELERİ İÇİN BAŞKANLIK UÇAĞI TAHSİS EDİLDİ'

Dışişleri Bakanı Murillo, ABD'den sınır dışı edilen Kolombiyalılara ilişkin, "Hükümet, sınır dışı edilen Kolombiyalıları kabul etmeye devam edeceğini ve onlara hak sahibi vatandaşlar olarak onurlu koşulları garanti edeceğini belirtiyor. Kolombiya, vatandaşlarının haklarını, ulusal çıkarlarını ve saygınlıklarını güvence altına almak için diplomatik diyalog kanallarını sürdürecektir" şeklinde konuştu. Kolombiya, 'onurlu şekilde dönebilmeleri için' vatandaşlarına devlet başkanlığı uçağının tahsis edildiğini de açıkladı.

Kolombiya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, "ABD'den sınır dışı edilecek Kolombiyalıların onurlu şekilde dönebilmesi için devlet başkanlığı uçağı tahsis edildi. Devlet Başkanı Gustavo Petro liderliğindeki hükümet, vatandaşlarını karşılamak için hazır olacak" denildi. Açıklamada, Kolombiyalıların ülkelerinden 'hiçbir şekilde' sürgün edilmediği ifade edilerek, devletin, vatandaşlarının onurlu bir şekilde Kolombiya'ya geri dönmelerini sağlamak için gereken tüm önlemleri alacağı belirtildi.

'30 OCAK'TAKİ TOPLANTIDA KOLOMBİYALILARIN DURUMU ELE ALINACAK'

Kolombiya hükümetinin 30 Ocak'ta düzenlenecek Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) Olağanüstü Toplantısı'na katılacağı hatırlatılan açıklamada, bu toplantının, göç konusunda işbirliği, insan haklarının korunması ve üye devletler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gibi stratejik konuların ele alınması için fırsat teşkil edeceği vurgulandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kolombiya hükümetinin Ombudsmanlık Ofisi, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla bir Birleşik Komuta Merkezi (PMU) oluşturulacağı ve sınır dışı edilen Kolombiyalılara onurlu bir muamele yapılmasını sağlayan protokollerin oluşturulup gözden geçirileceği ifade edildi.

ABD ile diyaloğun önemine değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "ABD ile yapılacak aktif görüşmelerde, sınır dışı edilen Kolombiyalıların durumu ele alınacak. Kolombiya, vatandaşlarının korunmasına yönelik kararlılığını bir kez daha teyit edecek. Göç sorunlarına insani ve adil çözümler bulunması için bölgesel ve uluslararası çabalara öncülük etmeye devam edecek."

BEYAZ SARAY: KOLOMBİYA, UÇAKLARIN ÜLKEYE İNMESİNİ KABUL ETTİ

Beyaz Saray da Kolombiya'nın ABD tarafından hava yoluyla sınır dışı edilen göçmenleri taşıyan uçakların ülkeye inişini kabul ettiğini bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, iki ülke arasında gerilime neden olan göçmen konusuna ilişkin açıklamada bulundu. Leavitt, Kolombiya Hükümeti'nin ABD'ye iade edilen tüm 'yasadışı yabancıların' sınırlama veya gecikme olmaksızın ülkeye kabul edilmesi konusunda ABD Başkanı Donald Trump'ın tüm şartlarını kabul ettiğini belirtti.

Sözcü Leavitt, Kolombiya'dan gelen tüm mallara yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasını ve bir hafta içinde bu oranın yüzde 50'ye çıkarılmasını öngören tarife emirlerinin 'ihtiyat olarak saklanacağını ve imzalanmayacağını' bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, Donald Trump'ın Kolombiyalı yetkililere yönelik vize kısıtlamalarını ve Kolombiya'dan gelen mallara uygulanan gümrük denetimlerini, sınır dışı edilen kişilerin bulunduğu ilk uçuş başarıyla tamamlanana kadar devam ettireceğini açıkladı.

Ne olmuştu?

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ABD'den sınır dışı edilen ve Kolombiyalı göçmenleri taşıyan uçakların 26 Ocak Pazar günü ülkeye inişine izin vermemişti. Petro sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "ABD, Kolombiyalı göçmenlere suçlu muamelesi yapamaz. Kolombiyalı göçmenleri taşıyan ABD uçaklarının topraklarımıza girişine izin vermiyorum. Biz göçmenleri kabul etmeden önce, ABD'nin onlara onurlu şekilde muamele edilmesi için bir protokol oluşturması gerekiyor" demişti. 

ABD Başkanı Donald Trump ise uçakların ülkeye inişine izin vermemesi nedeniyle Kolombiya'ya tarife ve yaptırım uygulanması talimatı vermişti. Kolombiya'dan ABD'ye giren tüm mallar için acil yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasını istediğini belirten Trump, bir hafta içinde bu oranın yüzde 50'ye yükseltileceğini vurgulamıştı. ABD, Kolombiya devlet yetkilileri ve yakın aile bireyleri için vize kısıtlaması kararı aldığını duyurmuştu.

Kolombiya Devlet Başkanı Petro da X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Trump'ın gümrük vergisine misilleme yapacağını açıklamıştı. 

(ANADOLU AJANSI)