ABD pasaportlarında cinsiyet belirtme zorunluluğu kaldırıldı

ABD vatandaşları artık pasaport başvurularında kendilerini kadın ya da erkek seçeneklerinin dışında ''X'' olarak işaretleyebilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD vatandaşlarının pasaport başvurularında cinsiyet hanesinde kadın ya da erkek seçeneğini işaretlemelerini zorunlu kılan yasal düzenleme bugünden itibaren geçerli oldu. Başvuruda bulunanlar kadın ya da erkek seçeneklerinin dışında ''X'' olarak işaretleyebilecek.

Ülkede cinsiyet değişikliğini pasaportlarına yansıtmak isteyenlerin önce doktordan bir belge almaları gerekiyordu. Ekim ayında, uzun bir hukuki mücadele sonrası, ilk kez Colorado eyaletinde bir kişiye, cinsiyet bölümünün ''X'' olarak ifade edildiği pasaport verilmişti.

FARKLI BELGELER İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, cinsiyeti X olarak işaretleyebilme seçeneğinin gelecek yıl pasaport dışında başka belgeler için de geçerli olacağını açıklamıştı.

Beyaz Saray, Cumhuriyetçi Oklahoma ve Arizona valilerinin, okullarda trans sporcuların kadınlara yönelik sporlara katılımını yasaklamasına itiraz ettiğini açıklamıştı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ''Her Amerikalının kendisi olma hakkı var. Ancak hala çok sayıda trans Amerikalı sistematik engellerle, ayrımcılıkla ve şiddet eylemleriyle karşı karşıya kalıyor'' denilmişti. (BBC Türkçe)