ABD, Rusya'nın yanı sıra Donetsk ve Lugansk'a da yaptırım hazırlıyor

Rusya'nın Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma kararının ardından, Beyaz Saray ve NATO'dan ilk açıklamalar geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde bulunan Rusya yanlısı, ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma kararının ardından, Batı'dan ilk tepkiler gelmeye başladı.

'BIDEN BAŞKANLIK KARARNAMESİNİ İMZALAYACAK'

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Rusya'nın böyle bir adım atacağını öngörmüştük ve hızla yanıt vermeye hazırız" denildi. Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD vatandaşlarına Donetsk ve Lugansk'ta yeni yatırımları ve ticareti yasaklayan bir başkanlık kararnamesi imzalayacağını da açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Rusya'nın uluslararası yükümlülüklerini bugün açıkça ihlal etmesiyle ilgili ek önlemleri de duyuracağız" ifadelerini kullandı. Psaki, bu önlemlerin 'Ukrayna'nın işgal edilmesi' halinde müttefik ve ortaklarıyla koordinasyon halinde hazırlamakta oldukları 'ağır ekonomik' önlemlerden farklı olduğunu ve bunlara ek olarak alınacağını söyledi.

NATO'DAN KINAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın kararını kınadıklarını açıkladı. Stoltenberg, Moskova'nın Ukrayna'nın doğusundaki ihtilafı ateşlemeye devam ettiği ve işgal için bir kez daha bir bahane sergilemeye çalıştığı yorumunu yaptı.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE ACİL TOPLANMA ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) ise Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) acilen toplanması gerektiğini belirtti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medyadaki mesajında "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine sözde barışı koruma misyonu gönderme talimatını içeren kararnamesi Ukrayna'ya karşı yeni bir açık saldırganlık, ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlalidir" dedi.

Borrell, BM Güvenlik Konseyinin en kısa sürede konuyla ilgili toplanması gerektiğini ifade etti.

ALMANYA: BÜYÜK BİR ULUSLARARASI HUKUK İHLALİ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Rusya'nın kararını 'büyük bir uluslararası hukuk ihlali' olarak niteledi. Baerbock, Moskova'ya iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma kararından geri adım atma çağrısında bulundu. Baerbock, Rusya'ya verilecek yanıt konusunda ortaklarıyla istişare halinde olduklarını da söyledi.

İNGİLTERE: BU ÇOK KARANLIK BİR İŞARET

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Putin'in Ukrayna kararına ilişkin, "(Rusya'ya) Mümkün olduğu kadar çok baskı uygulamaya başlamamız gerektiği ortaya çıkıyor. Bu durumun nasıl ilerleyeceğini görmek zor" dedi. Kararın açıkça uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyleyen Johnson "Bu, Ukrayna'nın egemenliğinin ve bütünlüğünün aleni bir ihlalidir. Minsk sürecinin ve Minsk anlaşmalarının reddedilmesidir ve bence bu çok kötüye alamet ve çok karanlık bir işaret" ifadelerini kullandı. 

FRANSA'DAN AVRUPA'YA YAPTIRIM YAPTIRIM ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin'in kararını kınadı. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Macron, Rusya'nın uluslararası taahhütlerini ihlal ettiğini belirterek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bu konuda acil toplantı yapılmasını ve Avrupa'nın yaptırım kararı almasını istedi.

ZELENSKİY BIDEN'LA GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ise ABD Başkanı Joe Biden'la bir telefon görüşmesi yaptığı açıklandı. Zelenskiy ayrıca Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi'ni de toplamayı planlıyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Ukrayna Rusya