ABD seçimleri sonrası ekonomistler anlattı: Dünyayı neler bekliyor?
Resmi olmayan sonuçlara göre Donald Trump ABD'nin 47'inci başkanı olurken piyasalardaki hızlı fiyatlamalar takip ediliyor. Peki, Trump’ın başkanlığı dünyayı ve Türkiye’yi nasıl etkiler?
DUVAR - ABD'nin en heyecanlı seçimlerinden biri geride kaldı. Demokrat Parti adayı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump arasındaki yarışı, tüm dünya tarafından dikkatle takip ediliyor. Resmi olmayan sonuçlara göre Donald Trump ABD'nin 47'inci başkanı olurken, Trump ilk açıklamasında zaferini ilan etti ve konuşmasında vergi indirimleri, deregülasyon ve güçlü bir savunma duruşuna vurgu yaptı.
Trump'ın seçim yarışında öne geçmesinin ardından piyasalarda da volatilite arttı. Dolar güçlenirken, küresel borsa endeksleri ve tahvil faizleri yukarı yönlü hareket etti. Euro/dolar paritesi sert geriledi; altın, gümüş ve petrol fiyatlarında hızlı düşüşler yaşandı. Bitcoin rekor kırdı. Borsa İstanbul ise, olumlu bir tepki verirken; TL pozitif ayrıştı.
Peki, Trump’ın başkanlığı dünyayı ve Türkiye’yi nasıl etkiler? Hangi sektör nasıl tepki verir? Borsalardaki pozitif etki devam eder mi? Hangi finansal araç alımlar fırsatı verebilir? İşte uzman isimlerden değerlendirmeler...
Ekonomistler bundan sonraki süreci Ekonomim'e anlattı.
Eral Karayazıcı - Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü: Borsa endeksleri seçim sonrası ilk gün, yüzde 5,5 artış yaşayan ABD küçük şirketler endeksi Russell liderliğinde değer kazanıyor. Zafer konuşmasında Trump’ın Çin konusuna değinmeyişi, vergi indirimi vaadinin altını çizmesi ve savaşları bitireceklerini ifade etmesi en etkili başlıklar. Ancak seçimin bir kargaşaya neden olmadan geride kalması da, bence göz ardı edilmemesi gereken bir pozitif faktör. BIST’in de güçlü şekilde katıldığı bu global hareketin, günü birlik bir reaksiyon olarak kalacağını sanmıyorum; asgari yılsonuna kadar süreceğini düşünüyorum.
TRUMP'IN KAZANMASI HANGİ SEKTÖRLERİ ETKİLER?
Yusuf Doğan - İnfo Yatırım Global Piyasalar Araştırma Müdürü: Trump yönetimi muhtemelen deregülasyonu ve enerji bağımsızlığı konusunda daha agresif bir duruşu destekleyebilir, bu da enerji şirketlerine fayda sağlayabilir. Azalan düzenleyici baskılarda bu duruma pozitif katkı yapabilir. Yurtiçi sondaj teşviklerinden yararlanan daha küçük enerji üreticileri ve hizmet şirketleri de pozitif etkilenebilir.
Savunma harcamalarının artması, özellikle askeri modernizasyon konusunda daha güçlü bir duruşun ortaya konulması beklentisi bu sektörü canlandırabilir.
Azaltılan düzenleyici önlemler, özellikle kredi ve yatırım sektörlerinde finansal hizmet firmalarına fayda sağlayabilir. Yeni altyapı harcamaları ve yerli üretim teşvikleri potansiyeli fayda sağlayabilir.
Doların güçlenmesi nedeniyle daha yüksek borçlanma maliyetleri gözlemleyebiliriz. Trump'ın ticaret politikalarına en duyarlı para birimlerinde ise, değer kayıpları devam edebilir.
Dolardaki hareketler ve ABD'nin dış ve ticaret politikalarındaki değişimler, emtia fiyatlarını değiştirebilir; bu da emtiaya bağımlı gelişmekte olan ülkelerde dalgalanma etkisi yaratabilir.
ABD seçimlerinin global sermaye akışlarını ve risk duyarlılığını yeniden şekillendireceği tarihsel datalara bakıldığında, oldukça yüksek bir ihtimal olarak karşımıza çıkıyor. Tarihsel örnekler, ABD'nin ticaret, faiz oranları ve mali harcamalara ilişkin politikalarının gelişmekte olan ülkelerin performansını önemli ölçüde etkilediğini gösteriyor. Bu bağlamda seçimlerden güçlenerek çıkan Trump’ ın daha agresif bir başkanlık dönemi geçireceği beklentisi piyasalarda volatiletinin artmasına neden olabilir.