ABD: Taliban, belgesi olanların Afganistan'dan ayrılmasına izin veriyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar'da temaslarda bulundu. Taliban'ın Afganistan'dan ayrılmak isteyenleri engellediği iddialarını yalanladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tartışmalara neden olan Afganistan'ın tahliyesi gündemine dair açıklama yaptı. ABD ve müttefiklerinin çekilmesiyle birlikte ülke yönetimini ele geçiren Taliban'ın tahliyelere engel olmadığını söyledi. 

TAHLİYE GÜVENCESİ 

Katar'ın başkenti Doha'da temaslarda bulunan Blinken, ABD'nin tahliye sürecini nasıl devam ettireceğine dair soruları yanıtladı. ABD vatandaşları ve risk altındaki Afganların tarifesiz özel seferlerle Afganistan'dan güvenli şekilde ayrılmasını sağlayacaklarını söyleyen Blinken, ülkede hâlâ yaklaşık olarak 100 ABD vatandaşı olduğu bilgisini verdi. 

Mezar-ı Şerif Havalimanı'nda yaklaşık 1000 kişinin mahsur kaldığı iddiası hakkında konuşan Blinken durumun 'seyahat için uygun belgesi olmayan Afganlardan kaynaklandığını' savundu, Taliban ile diplomasi yürütüldüğünü belirtti. Reuters'a konuşan bir uçuş organizatörü günlerdir Mezar-ı Şerif Havalimanı'nda bekleyenlerin olduğunu ve aralarında ABD vatandaşları ile Afgan tercümanların da bulunduğunu söylemişti. Blinken ise bugün ABD vatandaşlarının 'görece az sayıda olduğunu' vurguladı.

'TALİBAN BELGESİ OLANLARIN TAHLİYESİNE İZİN VERİYOR'

Fox News'a konuşan ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde yer alan Cumhuriyetçi Mike McCaul ise altı uçağın Mezar-ı Şerif Havalimanı'da Taliban tarafından alıkonulduğunu iddia etmişti.

İddiaların aksine Blinken yaptığı açıklamada Taliban'ın belgesi olanlara ülkeden ayrılmak için güvence verdiğini kaydetti, 'anlaşıldığı kadarıyla Taliban'ın gerekli belgelere sahip olan kimseyi alıkoymadığını' aktardı. 

'KABİL HAVALİMANI'NDA HENÜZ ANLAŞMAYA VARILAMADI'

Blinken ile birlikte gazetecilerin karşına çıkan Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani ise ülkesinin Kabil havalimanını gelecek günlerde yolcular için çalışır hale getirmek için çalıştığını belirtti, ancak nasıl çalışacağına dair herhangi bir anlaşmaya henüz varılmadığını ekledi. (DIŞ HABERLER)