ABD Temsilciler Meclisi, 'F-16 şartı' çıkarılan savunma bütçesini onayladı
Türkiye'ye F-16 satışını şarta bağlayan maddelerin çıkarıldığı 2023 savunma bütçesi, ABD Temsilciler Meclisi'nden oy çokluğuyla geçti.
DUVAR - ABD'nin 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısı Temsilciler Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, ABD Kongresi'nin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesinin, 858 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini vermesinin ardından tasarı Temsilciler Meclisi Genel Meclisi'nde oylandı.
Tasarı, 80 vekilin "hayır" oyuna karşılık, 350 vekilin "evet" oyu ile kabul edildi.
Söz konusu tasarının yasalaşması için önce Senato Genel Kurulu'nda kabul edilmesi ardından ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanması gerekiyor.
Ne olmuştu?
Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri gerekçesiyle Türkiye F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılmış, Türkiye'nin yaptığı ödemelere karşılık F-16 savaş uçağı satışı ve modernizasyonu gündeme gelmişti.
Madrid'deki NATO Liderler Zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, 30 Haziran'daki basın toplantısında Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresi'nden onay alabileceklerini söylemişti.
Biden, "(Erdoğan'a) Kendisine söylediğim aralık ayında söylediğimle aynı. (Türkiye'ye) F-16 uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Aralıktan beri tutumumu değiştirmediğimi kendilerine ifade ettim. Bir karşılık da olmadığını ve sadece satmamız gerektiğini söyledim. Bunu yapabilmek için ihtiyacım olan şey Kongre onayı. Bu onayı alacağımızı düşünüyorum" demişti.
ABD Temsilciler Meclisi'ndeki bir grup Senatör, Biden'a gönderdikleri mektupta bu desteği eleştirmişti.
ABD Temsilciler Meclisi'ne sunulan 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısında, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışı için "Yunanistan hava sahasına yönelik sürekli ihlallerde kullanılmayacağı" şartı konulmuş, Türkiye teklife tepki göstermişti.
New Jersey Senatörü Demokrat Menendez ile Maryland Senatörü van Hollen’ın sunduğu ve kabul edilen bağlayan iki ekleme tasarının Senato versiyonundan çıkarılmıştı. (HABER MERKEZİ)