ABD Ticaret Odası'ndan Türkiye açıklaması: Ekonomik planın ne olduğuna dair endişe var

ABD Ticaret Odası'nın Kıdemli Başkan Yardımcısı Khush Choksy, Türkiye'nin ekonomik planı konusunda ABD'li şirketlerin soru işaretleri olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Lirası'nda (TL) peş peşe yaşanan rekor değer kayıpları dünyanın gündeminden de düşmüyor. Almanya merkezli Commerzbank müşterilerine geçtiği bir notta Merkez Bankası'nın dolara yapacağı yeni müdahalelerin 'muhtemelen işe yaramayacağını' belirtirken, ABD Ticaret Odası'ndan da bir uyarı geldi.

'ÖZEL SEKTÖR KONUSUNDA NETLİK YOK'

ABD Ticaret Odası'nın uluslararası kalkınma, Ortadoğu ve Türkiye konularında uzman olan Kıdemli Başkan Yardımcısı Khush Choksy, Türkiye'nin yeni ekonomik planı konusunda kaygıları olduğunu söyledi. Choksy, "Ekonomik planın ne olduğuna dair bir miktar endişe var" dedi. Planın özel sektörle nasıl bir ilişki kuracağına dair de kaygılar olduğunu belirten Choksy, "Bu konuda netlik yok" ifadelerini kullandı.

'ABD'Lİ ŞİRKETLERİN KAFASINDA SORU İŞARETLERİ VAR'

Reuters ajansına konuşan Choksy, "ABD'li şirketlerin, Türkiye'nin mevcut kısa vadeli krizi nasıl ele alacağına ve uzun süre boyunca tadını çıkardığı uzun vadeli büyüme yoluna nasıl gireceği konusunda soru işaretleri var" dedi.

COMMERZBANK: MERKEZ BANKASI MÜDAHALELERİ BAŞARISIZLIĞA MAHKÛM

Commerzbank ise bugün paylaştığı bir notta Merkez Bankası'nın dövize müdahaleleri konusunda şu ifadeleri kullandı: "Geçtiğimiz hafta TL'de görülen göreceli istikrar yapay ve sürdürülemezdi. Şimdi biriken baskının açığa çıktığını, TL'deki zayıflığı yeni bir seviyeye götürdüğünü görüyoruz. Merkez Bankası'nın müdahalelerle TL'ye istikrar getirmek yönünde bundan sonra yapacağı girişimler muhtemelen başarısız olmaya mahkûm."  

'FAİZ İNDİRİMİ YAPABİLECEKLERİNİ DÜŞÜNMÜYORUM'

Swissquote Bank'ten üst düzey analist İpek Özkardeşkaya ise Reuters'a değerlendirmesinde, bu hafta yeni bir faiz indirimi yapılamayacağını düşündüğünü söyledi. Özkardeşkaya, "Dürüst olmam gerekirse, bu hafta bir 100 baz puan daha indirim yapabileceklerini düşünmüyorum. TL geçtiğimiz haftalarda çok oynaktı ve S&P görünümü negatife çevirdi. Piyasaların böyle bir adıma çok az toleransı olacaktır" dedi. (DIŞ HABERLER)