ABD Ukrayna'nın daha uzun menzilli silah talebini reddetti

ABD yönetimi, Ukrayna'nın Rusya topraklarını hedef alabilecek uzun menzilli silah taleplerini reddederken gelişmiş füze sistemlerinin gönderilmeye devam edileceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna yönetiminin Rusya topraklarına uzanabilecek daha uzun menzilli füze talepleri şimdilik ABD yönetimi tarafından reddedildi. ABD basınında geçen hafta çıkan "ABD'li üst düzey yetkililer Ukrayna'ya gönderilen silahların kullanımıyla ilgili endişelere sahip" yönündeki haberler sonrası kararın açıklanması dikkat çekti.

'SAVAŞ ALANININ DIŞINA ÇIKILMAMALI'

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Ukrayna'ya Rusya'ya ulaşabilecek kadar uzun menzile sahip füze sistemi göndermeyeceklerini açıkladı.

Time'ın aktardığına göre, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre günlük basın brifinginde soruları yanıtladı. ABD'nin Ukrayna'ya daha uzun menzilli füze göndermeyi planladığı" iddialarına yanıt veren Jean-Pierre, "Başkan Joe Biden'ın da dün belirttiği gibi Ukrayna'ya savaş alanının dışına çıkacak uzunlukta menzile sahip füzeler göndermeyeceğiz" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü, “Ukraynalı ortaklarımız için savaş alanında etkili olma potansiyeline sahip bir dizi silah sistemi düşünüyoruz. Ancak başkanın belirttiği nokta, Ukrayna'daki savaş alanının ötesinde kullanılabilecek uzun menzilli roketler göndermeyeceğimizdir” diye konuştu. Ukrayna'ya füze sistemleri gönderilmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Jean-Pierre, daha fazla ayrıntı vermedi.

ABD Başkanı Joe Biden, New York Times gazetesinde yayınlanan "Amerika'nın Ukrayna'da Yapacakları ve Yapmayacakları" başlıklı makalesinde "Ukrayna'ya cephedeki hedefleri daha doğru bir şekilde vurmalarını sağlayacak gelişmiş füze sistemleri ve mühimmat vermeye karar verdim" demişti. Biden, ABD'nin Ukrayna'ya Javelin tanksavar füzeler, Stinger uçaksavar füzeler, radar sistemleri, İHA'lar ve Mi-17 helikopterler gibi gelişmiş silahları göndermeye devam edeceğini belirtmişti. 

NE OLMUŞTU?

Ukrayna yönetimi Rusya'nın Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki limanların önemli bir kısmını abluka altında tutarak gıda ihracatının engellenmesi dahil savunma için Batı ülkelerinden daha fazla uzun menzilli silahlar talep etmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı ve baş müzakereci Mykhailo Podolyak, "70 kilometre uzaktan saldırıya uğradığınızda ve savaşacak hiçbir şeyiniz kalmadığında savaşmak zor. Etkili silahlara ihtiyacımız var" açıklaması yapmıştı.

Talep edilen silahlar arasında ABD yapımı çok namlulu roketatar sistemleri (Multiple Launch Rocket System-MLRS) de yer almıştı. Yaklaşık 300 kilometreye atış mesafesi olan MLRS'lerin Ukrayna'ya tedariği durumunda Rusya topraklarının hedef alınabileceği endişesi ise ABD'li üst düzey yetkililer arasında dile getirildiği kamuoyuna yansımıştı. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler abd ukrayna mlrs