ABD ve İngiltere'den Rusya'ya petrol ve gaz ithalatı yasağı
Joe Biden, ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu. İngiltere'de aynı adımı attıklarını duyurdu.
DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Ukrayna'ya askeri harekât düzenleyen Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu. ABD'nin ardından İngiltere'den de yasak kararı geldi.
İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng, "İngiltere, 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak" ifadelerini kullandı.
'RUS PETROLÜ ARTIK KABUL EDİLMEYECEK'
Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, Ukrayna savaşından dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu. ABD'nin Rusya ekonomisinin atardamarlarından birini hedef aldığını belirten Biden, "Rus petrolü, gazı ve enerjisinin ithalatını yasaklıyoruz. Rus petrolü artık ABD limanlarında kabul edilmeyecek." dedi.
Biden, bu adıma ABD Kongresi ve halkından çok büyük destek olduğuna işaret ederek, "Biz bu adımı atarken Avrupalı ortaklarımızın ve müttefiklerimizin bizimle aynı pozisyonda olmamasını anlıyoruz. ABD, Avrupa'nın tamamından daha çok petrolü kendi ülkesinde üretiyor" diye konuştu.
KARARNAMEYİ İMZALADI
Joe Biden daha sonra Rusya'dan petrol, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve kömürün ithalatını yasaklayan kararnameyi imzaladı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, söz konusu kararname ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı sürdürmek için kullandığı ekonomik kaynaklardan daha da mahrum bırakacağı aktarıldı.
ABD'nin kararının müttefikleri ve ortaklarının yanı sıra Kongre üyeleriyle yakın istişare içinde alındığı belirtilen açıklamada, ABD'nin güçlü yerel enerji altyapısı sayesinde bu adımı atabildiği, müttefiklerinin tamamının şu anda ABD'ye katılabilecek durumda olmadığı vurgulandı.
ABD'NİN İTHALATINDA 3. ÜLKE
Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD geçen yıl petrol ve petrol ürünleri ithalatının çoğunu Kanada’dan gerçekleştirdi. Kanada’yı Meksika takip ederken, Rusya ABD’nin geçen yıl en çok petrol ve petrol ürünleri ithal ettiği 3’üncü ülke konumunda yer aldı. ABD’nin 2021’de Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri ithalatı günlük 672 bin varili buldu. ABD’nin petrol ve petrol ürünleri ithalatının yaklaşık yüzde 8’i Rusya’dan karşılandı.
İNGİLTERE YIL SONUNA KADAR İTHALATI SONLANDIRACAK
İngiltere de bu yıl sonuna kadar Rusya'dan gerçekleştirdiği petrol ve ürünleri ithalatını aşamalı olarak sonlandıracağını duyurdu..
Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwasi Kwarteng, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İngiltere, 2022'nin sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak" ifadesini kullandı.
Kwarteng, hükümetin Rusya'dan petrol ithalatını kademeli olarak sonlandırma planının piyasaya, işletmelere ve tedarik zincirlerine talebin yüzde 8'lik kısmını oluşturan Rus ithalatını ikame etmek için yeterli zamanı fazlasıyla sağlayacağını belirtti.
Bakan Kwarteng, tüketicilerin süreçten etkilenmemesi amacıyla enerji şirketlerine bu yılın geri kalanını sorunsuz bir geçişin sağlanması için kullanmaları tavsiyesinde bulundu. Kwarteng ayrıca İngiliz hükümetinin bu süreçte ülkedeki enerji şirketleriyle alternatif tedarik kaynaklarının bulunması konusunda birlikte çalışacağını aktardı. İngiltere'nin kendi petrol kaynaklarına da yoğunlaşacağına işaret eden Kwarteng, "İngiltere önemli bir petrol ve ürünleri üreticisidir. Ayrıca önemli rezervlere sahibiz" ifadesini kullandı.
Kwarteng, enerji ithalatının büyük kısmını ABD, Hollanda ve Körfez ülkelerinden yaptıklarını ve bu yıl daha fazla kaynak temin etmek için bu ülkelerle çalışacaklarını kaydederek, "Şimdiden piyasa yaklaşık yüzde 70'i halihazırda alıcı bulamayan Rus petrolünü dışlamaya başladı." ifadesini kullandı.
Hükümetin yaptığı yazılı açıklamada da İngiltere'nin jet yakıtı talebinin yüzde 4'lük, dizel yakıtı talebinin yüzde 18'lik ve toplam petrol ürünleri talebinin de yüzde 8'lik kısmını Rusya'dan ithal ettiği bildirildi.
RUSYA'NIN PETROL İHRACATININ YÜZDE 2,8'İNİ ETKİLEYECEK
ABD ve Birleşik Krallık'ın ambargo kararı Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 3'ünü etkileyecek.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, ABD ve Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan Rusya'nın ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı günlük 10,5 milyon varil seviyesinde bulunuyor. Bu miktarın 7,8 milyon varilini ham petrol oluşturuyor. Geçen yıl ham petrol ve petrol ürünleri ihracatından yaklaşık 180 milyar dolar gelir elde eden Rusya, toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 1,5'ini Birleşik Krallık'a, yüzde 1,3'ünü ise ABD'ye yapıyor.
Böylece, ABD ve Birleşik Krallık'ın açıkladığı ambargo kararı, Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 2,8'ini kapsayacak.
Bu nedenle ambargo kararının petrol fiyatlarındaki etkisinin sınırlı kalabileceği öngörülüyor. Avrupa'nın da petrol ambargosu uygulaması durumunda petrol fiyatlarının tırmanacağı tahmin ediliyor.
Brent petrolün varil fiyatı Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan 8 Mart'a kadar 96,6 dolar seviyesinden yüzde 37,6 artışla yüzde 133 doları gördü. Rusya toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını Avrupa'ya yapıyor. (HABER MERKEZİ/ AA)