ABD ve İngiltere'den Yemen'e hava saldırısı: 16 kişi hayatını kaybetti

Yemen'deki Husilere ait El Mesirah televizyonu, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik hava saldırılarında 16 kişinin öldüğünü, 35 kişinin yaralandığını aktardı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Yemen'deki İran destekli Husiler, ABD ve İngiltere'nin Yemen'in başkenti Sana dahil bazı kentlere yönelik hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. Husilere ait El Mesirah televizyonunda yer alan habere göre, ABD ve İngiltere, Sana'ya saldırı düzenledi. Başkentin Sebin ilçesine üç, Senhan ilçesine bağlı Cerban bölgesine iki ve Uluslararası Sana Havalimanı çevresine bir olmak üzere altı hava saldırısı düzenlendi.

Husiler, dün yaptıkları açıklamada bu hafta boyunca Kızıldeniz, Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nda ABD, İngiltere ve İsrail'e ait 10 gemiyi vurduklarını duyurmuştu. Reuters haber ajansının aktardığına göre, El Mesirah televizyonu, saldırılara ilişkin bugün paylaştığı haberinde, ABD ve İngiltere'nin Hudeyde kentine yönelik saldırısında 16 kişinin hayatını kaybettiğini, 35 kişinin yaralandığını aktardı. El Mesirah, saldırıların Hudeyde'nin El Havk ilçesinde bir radyo binası ile Salif limanını hedef aldığını bildirdi.

CENTCOM: 13 HEDEF İMHA EDİLDİ

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da saldırılara ilişkin olarak X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Açıklamada, ABD ve İngiltere hava kuvvetlerinin, Husi kontrolündeki bölgelerde bulunan 13 hedefi imha ettiği belirtildi. Açıklamada, bu eylemlerin 'meşru müdafaa' kapsamında yapıldığı bildirildi.

Husi kontrolündeki bölgelerden Kızıldeniz'e doğru fırlatılan sekiz insansız hava aracının (İHA) da vurulduğu kaydedilen açıklamada, "Bu faaliyetler kuvvetlerimizi korumak, seyrüsefer özgürlüğünü sağlamak ve uluslararası suları ABD, koalisyon ve ticaret gemileri için daha güvenli ve emniyetli hale getirmek için gereklidir" ifadeleri yer aldı.

Ne olmuştu?

Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023 tarihinde bir grup ülkenin katılımıyla Yemen'deki Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı. ABD ve İngiltere'nin, Yemen'de kontrollerinde bulunan bölgelere saldırısı üzerine İran destekli Husiler, bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacağını duyurdu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)