ABD Yüksek Mahkemesi'nden 'Halkbank' kararı

ABD'de Yüksek Mahkeme, Halkbank'a cezai kovuşturma açılmasına olanak sağlayan kararı iptal etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reuters haber ajansı, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Halkbank'a ABD'de cezai kovuşturma açılabilmesine olanak sağlayan alt mahkeme kararını iptal ettiğini duyurdu. Ajans, haberi "ABD Yüksek Mahkemesi Türkiye'nin Halkbank'ına suçlamalardan kaçınmak için bir şans daha verdi" başlığıyla paylaştı.

Ajansın haberine göre, ABD Yüksek Mahkemesi, 2'ye karşı 7 oyla aldığı kararla, Halkbank'ın yaptırımları delmek için İran'a yardım ettiği iddiasıyla ABD'de cezai suçlamalardan kaçınmak için yaptığı teklifi destekledi. Yüksek Mahkeme yargıçları, alt mahkemenin verdiği ve Halkbank'a yönelik kovuşturmanın devam etmesini öngören kararı iptal etti. 

HALKBANK HİSSELERİ BORSADA YÜZDE 10 DEĞER KAZANDI

ABD Yüksek Mahkemesi bugünkü kararıyla ayrıca Manhattan Merkezli 2'nci ABD Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank'ın davanın düşürülmesine yönelik çabasını yeniden değerlendirmesini talep etti. 

Kararın ardından Halkbank'ın hisseleri Borsa İstanbul'da yüzde 10, bir diğer kamu bankası Vakıfbank'ın hisseleri ise yüzde 9,9 değer kazandı.

TEMYİZ MAHKEMESİ, 2021 YILINDA BANKA ALEYHİNE KARAR VERMİŞTİ

Halkbank, yargı sürecinin başında devlet bankası olması dolayısıyla ABD'de herhangi bir kovuşturmadan muaf olduğunu ve Türkiye ile aynı yasal korumalara sahip olması gerektiğini savunmuştu. ABD Yüksek Mahkemesi ise Halkbank'ın ABD'deki mahkemelerin yabancı ülkelere açılan davalardaki yargı yetkisini sınırlandıran 1976 tarihli Yabancı Egemen Bağışıklığı Kanunu'nun (FSIA) kapsamında olmadığını kaydetti. 

ABD Yüksek Mahkemesi, Manhattan'daki 2'nci ABD Temyiz Mahkemesi'nin Halkbank'ın 'teamül hukuku' ilkelerince muafiyetinin olup olmadığını yeterince değerlendirmediği sonucuna da vardı. Manhattan merkezli 2'nci ABD Temyiz Mahkemesi, 2021 yılında Halkbank aleyhine karar vererek FSIA Halkbank'ı korusa da suçlamaya konu eylemin ticari faaliyet istisnası kapsamında olduğuna hükmetmişti.

HALKBANK, İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Savcılar Halkbank’a ABD yaptırımlarının hedefi olan İran’ın gizli bir şekilde 20 milyar doları transfer etmesine yardımcı olmak, bankacılık dolandırıcılığı ve para aklama dahil olmak üzere altı farklı suç yöneltmişti. Halkbank ise davada bankacılık dolandırıcılığı, para aklamanın yanı sıra İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki paravan şirketleri kullanarak yaptırımlardan kaçınma suçlamalarını reddetmişti. (DIŞ HABERLER)