ABD'de 170 vekilden Türkiye mektubu: Sorunlu insan hakları meseleleri ele alınsın

ABD'de Temsilciler Meclisi'ne üye 170 vekil, Joe Biden yönetimine Türkiye'deki 'sorunlu insan hakları meselelerini' gündeme getirmesi için çağrıda bulundu. Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e yazılan mektupta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin 'ilişkilerde gerilime yol açtığı' ifade edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Temsilciler Meclisi'nin 170 üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e yazdıkları mektupta Joe Biden yönetimini Türkiye'ye dönük politikalarında 'sorunlu insan hakları meselelerini' ele almaya çağırdı. Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti'den vekillerin ortak olarak kaleme aldığı 26 Şubat tarihli mektupta, NATO müttefiki Türkiye'nin önemli bir ortak olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin 'ilişkilerde gerilime yol açtığı' belirtildi. 

'MUHALİFLER HAKSIZ YERE HAPSE ATILIYOR'

Mektupta, "İkili ilişkilerimizde stratejik meselelere haklı olarak önem verilmiştir, ancak Türkiye'de insan haklarının büyük oranda ihlal edilmesi ve demokratik yoldan sapılması da aynı şekilde önemli bir endişe sebebidir" denildi. Pazartesi günü kamuoyuna duyurulan mektupta, Dış İlişkiler Komitesi'nin Demokrat Başkanı Greg Meeks ve yine etkili vekillerden Mike McCaul'ün de imzası var.

Mektupta vekiller Türkiye'deki hak ve özgürlükler konusunda endişelerine yer verirken 'Erdoğan ve partisinin Türk yargısını güçsüz hale getirdiğini; siyasi müttefiklerini kilit önemdeki askeri ve istihbarat konumlarına getirdiğini; muhaliflerini, gazetecileri ve azınlık gruplara mensup kişileri haksız yere hapse attığını' ifade etti.

Stratejik müttefik olarak kalmanın iki ülkenin karşılıklı çıkarı olacağı ifade edilen mektupta, mevcut ilişkilerin onarılabilmesi için 'Erdoğan ve partisinin davranışlarını değiştirmesi gerektiği' belirtildi.

'KORUMALARDAN DÖRDÜ HALA ABD'DE YARGILANIYOR'

Erdoğan'ın Mayıs 2017'deki ziyareti sırasında Washington'da bulunan Türkiye büyükelçiliği konutunun önünde yaşanan kavgaya da değinilen mektupta şu ifadelere yer verildi: "Ziyaret sırasında Türk korumalar barışçıl protestoculara ve federal çalışanlara saldırdığında, Erdoğan hükümeti kendi tarzını Washington sokaklarına bile taşımış oldu. Erdoğan'ın korumalarından dördü olaydan dolayı ABD'de hala yargılanıyor. Ancak Türkiye'de ise serbestçe dolaşabiliyorlar."

Washington ve Ankara yönetimleri bir süredir bir dizi konuda anlaşmazlık halinde. Bu anlaşmazlıkların başında ise Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması geliyor. Bu sebeple ABD, aralık ayında Türkiye'ye CAATSA kapsamında uygulanacak yaptırımları açıkladı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve kurumun yetkilileri yaptırım listesine alındı. Ayrıca Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkardı. Türkiye ise ABD'yi Suriye'nin kuzeyinde  Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) destek vermekle suçluyor. Öte yandan Ankara, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusunda da Washington yönetiminin herhangi bir adım atmadığını söylüyor. (BBC Türkçe)