ABD'de Biden-Modi görüşmesi: 'Artan gerilim endişe veriyor'
Hindistan Başbakanı Modi'nin ABD Başkanı Biden ile görüşmesinin ardından yayınlanan ortak açıklamada Rusya-Ukrayna savaşı, Hint-Pasifik'teki mevcut durum ve Afganistan gibi bir dizi konu ele alındı.
DUVAR - Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD'ye yaptığı ziyaret kapsamında dün ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Beyaz Saray tarafından 58 maddelik bir ortak açıklama yayınlandı.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, 'kurallara dayalı uluslararası düzene saygı gösterilmesi gerektiği' bildirilen ortak açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşının insani, gıda, yakıt, enerji ve ekonomik olumsuz etkilerine de işaret edildi.
'LİDERLER, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI ÇAĞRISI YAPTI'
Açıklamada, ABD Başkanı Biden ve Hindistan Başbakanı Modi'nin Ukrayna'daki savaşın olumsuz etkilerini hafifletmek için daha fazla çaba sarf edilmesi çağrısında bulunduğu belirtilerek, "Her iki ülke de Ukrayna halkına sürekli insani yardım sağlama sözü verdi. Liderler, uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesinin ilkelerine ve toprak bütünlüğü ve egemenliğe saygı çağrısında bulundular" ifadelerine yer verildi.
AÇIKLAMADA 'ULUSLARARASI SİSTEMDE REFORM' VURGUSU
Uluslararası sistemde çok taraflılığın güçlendirilmesi ve reform gerekliliğini vurgulayan tarafların, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi ve daimi olmayan üyelik kategorilerinin genişletilmesi dahil, kapsamlı bir BM reform gündemine olan bağlılıkları kaydedildi.
Açıklamada, "Küresel yönetişimin daha kapsayıcı ve temsili olması gerektiği görüşünü paylaşan Başkan Biden, ABD'nin Hindistan'ın reforme edilmiş bir BMGK kalıcı üyeliğine verdiği desteği yineledi" değerlendirmesi paylaşıldı. Biden'ın, Hindistan'ın 2028-2029 dönemi için BMGK'nin daimi olmayan üyesi olarak adaylığını memnuniyetle karşıladığı belirtilen açıklamada, Hindistan'ın BMGK'nin daha etkili, temsili ve güvenilir olması yönündeki çabalarını da memnuniyetle karşıladığı bildirildi.
'HİNT-PASİFİK'TE ARTAN GERİLİM ENDİŞE VERİYOR'
Açıklamada, tarafların Quad ittifakı ve Hint-Pasifik'teki işbirlikleri kapsamında bu bölgede ortak hareket etmeye olan taahhütleri vurgulandı. Özgür, açık, barışçıl ve müreffeh bir Hint-Pasifik'e vurgu yapılan açıklamada, bölgedeki zorlayıcı eylemler ve artan gerilimlerle ilgili endişelere yer verildi. Açıklamada, Doğu ve Güney Çin denizi dahil bölgede seyrüsefer ve uçuş özgürlüğünün sürdürülmesinin önemi anlatıldı.
Açıklamada, Myanmar'da kötüleşen durumla ilgili endişeler de dile getirildi, keyfi gözaltına alınan herkesin serbest bırakılması, yapıcı bir diyaloğun kurulması ve Myanmar'ın kapsayıcı federal demokratik sisteme geçmesi için çağrıda bulunuldu.
KUZEY KORE'NİN BALİSTİK FÜZE DENEMELERİ KINANDI
Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerinin de kınandığı açıklamada, taraflar, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması taahhütlerini yineledi. Açıklamada, ABD ve Hindistan'ın küresel terör ve aşırıcılığa karşı da birlikte mücadele ettiği belirtilerek, bu kapsamda BM'nin terör listesindeki gruplar için ortak eylem çağrısında bulunuldu.
"Liderler, Pakistan'ı, kontrolü altındaki hiçbir bölgenin terör saldırıları başlatmak için kullanılmamasını sağlamak için derhal harekete geçmeye çağırdılar" ifadelerine yer verilen açıklamada, 'insansız hava araçlarının (İHA) terör amaçlı kullanımıyla mücadelede de birlikte çalışmanın önemi' vurgulandı.
'LİDERLER, TALİBAN'I 2593 SAYILI BMGK KARARINA UYMAYA ÇAĞIRDI'
Liderlerin Afganistan'daki insani durumu da ele aldığı kaydedilen açıklamada, "Liderler, Taliban'ı, Afgan topraklarının hiçbir ülkeyi tehdit etmek veya saldırmak, teröristleri barındırmak, eğitmek, terörist saldırıları planlamak veya finanse etmek için asla kullanılmamasını talep eden 2593 sayılı BMGK kararına uymaya çağırdı" ifadesi kullanıldı.
Biden ve Modi'nin Hindistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve ABD arasındaki uzun vadeli stratejik ortaklığı güçlendirme isteğine yer verilen açıklamada, siber güvenlik alanında bilgi paylaşımı ve ortak hareket etme arzusundan da bahsedildi. (DIŞ HABERLER)