ABD’de domuzdan insana ilk kez çift böbrek nakli gerçekleştirildi

ABD'de araştırmacılar, özel yetiştirilen bir domuzdan alınan bir çift böbreğin beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastaya nakledildiğini ve böbreklerin fonksiyonlarını sorunsuz yerine getirdiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’deki Alabama-Birmingham Üniversitesi'ndeki (UAB) araştırmacılar, Eylül 2021'de domuzdan alınan bir çift böbreği beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastaya nakletti. Araştırmacılar böbreklerin fonksiyonlarını başarıyla yerine getirdiğini belirtti.

NTV'nin haberine göre American Journal of Transplantation adlı bilimsel dergide, yayımlanan hakemli çalışmaya göre operasyonun ardından geçen 77 saatte organlar reddedildiğine dair hiçbir belirti görülmedi. Nakledilen iki böbrek, idrar üretimi ve kanı filtreleme dahil olmak üzere böbrek fonksiyonlarını başarıyla yerine getirdi.

UAB'nin cerrahi bölümündeki Kapsamlı Nakil Enstitüsü başkanı Jayme Locke, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu gerçekten bir ekip çalışmasıydı. Bunu tek seferlik bir naklin ötesinde, yaşayan insanlara taşımak için gerekli olacak yolun kritik bileşenlerini yakalayabildik" diye konuştu.

Bununla birlikte, nakilde kullanılan böbrekler, United Therapeutics'in bir yan kuruluşu olan Revivicor tarafından geliştirilen genetiği değiştirilmiş bir domuzdan geldi.

Bu özel domuz, hem insan bağışıklık sisteminin organı reddetmesini önlemek için tasarlanmış 10 anahtar gen düzenlemesine, hem de domuz böbreğinin boyutunu bir insan böbreğine daha iyi uyacak şekilde sınırlayan bir anahtar düzenlemeye sahipti. Domuzlar patojen içermeyen bir tesiste yetiştirildi.

Locke, çalışmanın, UAB'deki ekibin canlı insanlar üzerindeki denemelere daha hızlı geçebilmesi için 1. aşama klinik araştırmanın standartlarını karşılamaya yönelik bir gözle yürütüldüğünü açıkladı. Locke, bir sonraki adımın bu prosedürü canlı insan hastaları içeren faz 1 klinik denemelerine taşımak olduğunu ve 2022'nin sonuna kadar bu çalışmalara başlamak için yasal izinlere sahip olacaklarını umduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler abd böbrek nakli domuz