ABD'de güvenlik zirvesi: 'Irak, koalisyon güçlerinin çekilmeye başlamasını istiyor'

Irak ve ABD'li kaynaklar, Reuters'a yaptıkları açıklamada, Irak'ın ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bu eylül ayı itibarıyla ülkeden ayrılmaya başlamasını talep ettiğini anlattı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın ülkede bulunan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin eylül ayı itibarıyla ülkeden çekilmeye başlamasını istediği belirtildi. Reuters haber ajansına konuşan dört kaynak, Irak'ın ülkedeki koalisyon güçlerinin eylül ayında çekilmeye başlamasını, koalisyonun çalışmalarının ise resmi olarak Eylül 2025'e kadar sona ermesini istediğini anlattı. Kaynakların verdiği bilgiye göre, bazı ABD güçlerinin 'yeni müzakere edilmiş danışmanlık kapasitesinde' ülkede kalmayı sürdürmesi de olasılıklar dahilinde. 

Iraklı kaynaklar ve ABD'li yetkililer, Irak'ın konuya ilişkin yaklaşımının bu hafta başkent Washington'da toplanan bir güvenlik zirvesinde ABD'li yetkililerle ele alındığını söyledi. Kaynakların aktardığına göre, koalisyona son verilmesini öngören herhangi resmi bir anlaşmaya varılmış ya da bu yönde herhangi bir takvim belirlenmiş değil.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, verdiği basın brifinginde, iki tarafın IŞİD'in teşkil ettiği tehdit temelinde ABD öncülüğündeki koalisyona ilişkin geçiş sürecinin nasıl olacağına karar vermek üzere bu hafta Washington'da görüşme yaptığını bildirdi. Matthew Miller, konuya ya da görüşmelere ilişkin daha fazla detay vermedi.

ABD öncülüğündeki güçler, 2003'te Irak'ı işgal etmiş, ülkenin eski lideri Saddam Hüseyin'i devirmiş, ardından 2011'de çekilmişti. Sonrasında, 2014 yılında IŞİD'le mücadele amacıyla ülkeye geri dönmüşlerdi. ABD'nin Irak'ta 80'den fazla ülkenin olduğu koalisyon kapsamında yaklaşık 2 bin 500 askeri personeli var. Bu güçler biri başkent Bağdat'ta, biri batıdaki Anbar'da, diğeri Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarında olmak üzere toplam üç ana üste konuşlu durumda. Varılmaya çalışılan anlaşma kapsamında kaç askerin Irak'tan ayrılacağı netlik kazanmazken, Iraklı kaynaklar sonunda çoğu askerin ülkeden ayrılmasını beklediklerini ancak bazı ABD'li yetkililerin 'yeni müzakere edilmiş danışma ve yardım misyonu' kapsamında ülkede kalmayı sürdürebileceğini anlattı.

Reuters'ın değerlendirmesine göre, koalisyonun misyonu Irak güçlerine IŞİD'e karşı mücadelede danışmanlık ve yardım sağlamak olsa da Batılı yetkililer ve müttefikleri Irak'taki bu varlığın İran'ın bölgedeki etkisini kontrol altına almayı da amaçladığını söylüyor. 

IRAK, KOALİSYONUN MİSYONUNUN BİTMESİ İÇİN İKİ KOMİTE OLUŞTURMUŞTU

Yıllardır koalisyon güçlerinin ülkeden çekilmesini isteyen Irak'ın Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani'nin ofisi, ocak ayında Irak hükümetinin ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Irak'taki misyonunun bitirilmesi için hazırlık yapmak üzere ikili bir komite oluşturduğunu açıklamıştı. Söz konusu açıklama, ABD'nin başkent Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısında Haşdi Şabi'ye bağlı milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden Ebu Takva es-Saidi'yi öldürmesinden bir gün sonra yapılmıştı.

Sudani de katıldığı bir etkinlikte ABD'nin Bağdat'ta Haşdi Şabi karargahına yönelik saldırısını kınayarak, koalisyon güçlerinin ülkedeki varlığının gerekçesinin kalmadığını söylemişti.

"Irak'ta en riskli hadiseler, koalisyon güçlerinin Haşdi Şabi karargahına defalarca yaptığı saldırılarla yaşandı" diyen Sudani, sözlerini şöyle sürdürmüştü: "Haşdi Şabi, devlete tabi ve ona bağlı bulunan ve silahlı kuvvetlerimizin ayrılmaz parçası olarak resmi bir varlıktır. Iraklı herhangi bir grup tarafından bir güvenlik ihlali bulunduğunda bu ihlalleri sadece Irak hükümeti takip eder. Hükümet kanunu uygular ve hiçbir kimse egemenliğimize saldıramaz. Güvenlik güçlerimizi hedef alan saldırıları kınıyoruz."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)