ABD'de her altı Pfizer aşısından biri çöpe atıldı!

ABD'de korona virüsüne karşı uygulanmaya başlanan Pfizer/BioNTech aşılarının her altı dozundan birinin çöpe atıldığı ortaya çıktı. Bu durumun, aşıların saklandığı şişelerden çıkan doz miktarı ile şişedeki etiketin yönlendirmeleri arasındaki uyuşmazlıktan kaynaklandığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsüne karşı Pfizer/BioNTech aşısının hafta başında uygulanmaya başladığı ABD'de, şişelerden çıkan doz miktarı ile etiketleme arasındaki uyuşmazlık nedeniyle her altı doz aşıdan birinin çöpe atıldığı ortaya çıktı. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA), aşıların hastanelere gönderildiği küçük şişelerden çıkan 'ekstra' dozun çöpe atılmaması ve kullanılabileceği yönünde açıklama yaptı.

ETİKETTE BEŞ DOZ YAZIYOR, İÇİNDEN EN AZ ALTI DOZ ÇIKIYOR

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, söz konusu kafa karışıklığı aşı dozlarının saklandığı küçük şişelerden çıkan doz miktarı ile bu şişeler üzerindeki etikette yer alan yönlendirmeler arasındaki farktan kaynaklandı. Buna göre, küçük şişelerin her birinin üzerinde beş doz aşı içerdikleri yazarken, aslında şişelerden altı ve hatta bazı durumlarda yedi doz çıkıyordu.

'İLAÇ FİRMASININ ONAYI OLMADAN KULLANILAMAZ'

ABD'li sağlık görevlilerinin, etiketteki yönlendirmeyi dikkate alarak beşinci dozdan sonra şişede kalan aşıyı çöpe attığı belirtildi. Amerikan sağlık sektöründen haberler yayımlayan Stat sitesi, bu kafa karışıklığı nedeniyle, aşıyı uygulayan sağlık çalışanlarının kendilerini her altı doz Pfizer aşısından bir dozu çöpe attıkları bir pozisyonda bulduklarını yazdı. Haberde, sağlık çalışanlarının etikette beş doz yazmasına rağmen şişede kalan altıncı ve bazı durumlarda yedinci dozu da uygulayabilmesi için üretici firmanın onayının gerektiği belirtildi. 

FDA: ATMAYIN, KULLANIN

Haberin duyulmasının ardından, FDA bu yönde bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Küçük şişelerden çıkan ekstra dozların da kullanılabileceğini belirten FDA açıklamasında, "Halk sağlığı konusundaki acil durum göz önüne alındığında, FDA şu an için elde edilen her bir tam dozun (altınca ve hatta bazen yedinci dozların da) kullanılmasının kabul edileceği tavsiyesinde bulunmaktadır" denildi.

'FARKLI ŞİŞELERİ KARIŞTIRMAYIN'

FDA bununla birlikte, aşının içinde koruyucu madde bulunmaması nedeniyle, tüplerin dibinde tam doza tekabül etmeyecek şekilde kalan miktarın bir diğer tüpten elde edilecek aşıyla kesinlikle karıştırılmadan atılması gerektiğini vurguladı.

ABD'deki aşılama süreci, ülke çapında devam ediyor. İlk başta 2.9 milyon Pfizer-BioNTech aşısının yapılması planlanırken, ülke çapında 66 farklı noktaya daha önümüzdeki günlerde aşı dağıtılacak. Amerikan firması Moderna'nın aşısının da ABD'de bu hafta erken kullanım onayı alması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)