ABD'de ırkçı polis cinayeti: Kamera görüntüleri yayınlandı

ABD'de bir şerif yardımcısı, siyah bir kadını evinde vurarak öldürdü. Diğer memurun üzerindeki kameranın kaydettiği görüntüler, tehdit edici hiçbir durum olmadan kadını vurduğunu gösterdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Illinois Eyalet Polisi, Sangamon County Şerif Yardımcısı Sean Grayson'nın bu ay siyah bir kadını evinde öldürdüğü anların kamera görüntülerini yayınladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Sean Grayson, olayın ardından Şerif Ofisi'ndeki görevinden alındı ve geçen hafta üç kez birinci derece cinayet ile suçlandı. Hazırlanan iddianameye göre, memur, Sonya Massey isimli kadını üç el ateş ederek öldürmüştü. Grayson'a ağır darp ve resmi görevi kötüye kullanma suçları da yöneltildi. Olaya ilişkin açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden da "Sonya'nın bir polis memurunun elinden ölümü, Siyah Amerikalıların, diğer pek çoğumuzun karşı karşıya kalmadığı şekillerde çok sıklıkla güvenlik korkuları yaşadığını bize bir kez daha hatırlattı" ifadelerini kullandı.

YÜZÜNDEN VURMAKLA TEHDİT ETTİ

İddianamede paylaşılan bilgilere göre, 30 yaşındaki memur Sean Grayson ve beraberindeki bir memur, 6 Temmuz günü yerel saatle 12.50'de 'etrafı kolaçan eden bir şüpheli' ihbarı üzerine Massey'nin evine gitti. Memurların üzerindeki kameraların çektiği görüntü, 36 yaşındaki Massey'nin memurların talebi üzerine kaynayan suyu ocaktan aldığını, bunu yaparken şüpheli memurun yanındaki ismi verilmeyen memurun mutfaktan oturma odasına doğru geçtiğini gösterdi. Memur, kaynayan su ile kendi arasına mesafe koymak istediğini söyledi. Massey, bunun üzerine, "İsa adına seni azarlıyorum" dedi. Grayson ise bunun üzerine silahını kadına doğrultarak onu yüzünden vurmakla tehdit etti. 

VURUP ÜSLERİNE HABER VERDİ, SONRA KAMERASINI AÇTI

Görüntülere göre, Grayson, bunun üzerine Massey'den elindeki kaynar su kabını bırakmasını istedi; Massey ise uzaklaşıp saklanmaya başladı. İkinci memur ardından silahını çekti. Bu esnada Massey, memurlara karşı herhangi sözlü bir tehditte bulunmadı ya da onlara doğru herhangi bir hamle yapmadı. Grayson, mutfağa doğru iki adım attı, bir kez daha elindekini bırakmasını istedi ve bağırmaya başladı. Ardından Massey'in yüzünden vurduğu yönünde üslerine bildirimde bulundu ve vücut kamerasını açtı. Yaşanan tüm bu olayları kayıt altına alabilen ise adı verilmeyen ikinci memurun üzerindeki kamera olmuştu. İkinci memur, Massey'e vurulmasından iki dakika altı saniye sonra yardım sağlamaya başladı. 

'BİR DE BU VİDEONUN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜN'

Massey'nin ailesini temsil eden insan hakları avukatı Ben Crump, konuya ilişkin açıklamasında, "Bu, şok edici. Yani, videonun her bir parçası" diye konuştu. Crump, Massey'nin zihinsel sağlık sorunları varmış gibi göründüğünü ancak memurun ölümcül güç kullanmasının meşru olmadığını belirtti. Avukat, video görüntülerinin Massey'nin memurlara karşı hiçbir şekilde saldırgan ya da tehditkar olmadığını gösterdiğini de vurguladı. Crump, "Sadece bu videonun olmadığını düşünün, anlatı nasıl olurdu" dedi. 

Sanık, 26 Ağustos'taki duruşmaya kadar tutuklu kalmaya devam edecek.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)