ABD'de savcılığın mahkumiyetine itiraz ettiği hükümlü idam edildi

ABD'de 1998 yılında işlenen bir cinayet sebebiyle idam cezasına mahkum edilen Williams, yerel savcıların mahkumiyet kararının bozulması yönündeki talep ve başvurularına rağmen idam edildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Missouri eyaletinde Marcellus “Khaliifah” Williams isimli mahkum, savcıların mahkumiyetinin bozulması talebinde bulunmasına ve masum olduğu yönündeki ifadelerini desteklemesine rağmen ölümcül enjeksiyon yöntemiyle idam edildi. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, davaya bakan St Louis savcılığı, 55 yaşındaki Williams'ın haksız yere mahkum edildiğini savunuyordu. Ancak, idam cezasının infazına yapılan bu itiraza rağmen hükümlünün idam cezasının infazı gerçekleştirildi. 1998 yılında sosyal hizmet görevlisi ve St Louis Post-Dispatch muhabiri Lisha Gayle'in öldürülmesine ilişkin açılan davada suçlu bulunan Marcellus “Khaliifah” Williams, kadının evine zorla girerek kendisini bıçaklamakla ve eşyalarını çalmakla suçlanıyordu. Fakat Williams'ın cinayet silahı ya da suç mahalli ile bağlantısı olduğunu gösteren herhangi bir adli kanıt bulunmuyordu. Yerel savcılar mahkumiyet kararını reddetmiş, öldürülen kadının ailesi ve pek çok jüri üyesi de idam edilmesine karşı olduklarını ifade etmişti. 

'BUNA İZİN VEREN SİSTEMİ HEPİMİZ SORGULAMALIYIZ'

Fotoğraf: Wiliams'ın hukuk ekibi

İdam cezası infaz edilmeden önce açıklamada bulunan Williams'ın avukatı Tricia Rojo Bushnell, "Bunun olmasına izin veren her türlü sistemi hepimiz sorgulamalıyız. Masum bir insanın infazı, Missouri'nin hakikat, adalet ve insanlık karşısında ne pahasına olursa olsun 'katiyet'e olan saplantısının aşırı bir tezahürüdür" ifadelerini kullandı. 

Williams'ın oğlu ve iki avukatı da infazı bir başka odadan takip ederken, Williams idam edilmeden önce son anlarında manevi bir danışmanla konuştu. Hapishanede imam olan ve zamanını şiir yazarak geçiren Williams'ın idam kararının infazı daha önce iki kez son anda durdurulmuştu. Ocak 2015'te Missouri Eyalet Yüksek Mahkemesi DNA testi için avukatlarına süre vermiş, infaz da günler önce durdurulmuştu. Ağustos 2017'de de dönemin cumhuriyetçi valisi Eric Greitens, bıçak üzerindeki DNA testine atıfta bulunarak infazın ertelenmesine karar vermişti. Söz konusu testte Williams'ın DNA'sına rastlanmamıştı.

BIÇAK ÜZERİNDE PARMAK İZİ BULUNMADI

Ocak ayında St Louis'teki Demokrat partili başsavcı Wesley Bell, Williams'ın parmak izlerinin bıçak üzerinde bulunmadığına işaret eden, yeniden yapılan DNA testine atıfta bulunarak mahkumiyetinin bozulmasını talep etmişti. Bıçak üzerinde yapılan başka testler ise savcılık çalışanlarının cinayetin ardından bıçağı eldivensiz bir şekilde tuttuğunu ortaya koymuş, bir adli uzman da bıçağın uygun şekilde alınıp muhafaza edilmemesinin üzerinde daha önce Williams'ın parmak izi olup olmadığını tespit etmeyi imkansız hale getirdiğini anlatmıştı. Williams'ın avukatları ve yerel savcıların infaza karşı çabaları ise başarısız oldu. Vali de Williams'ın af talebini pazartesi günü reddetti. Kendisi de siyah olan hükümlüyü suçlu bulan jüride 11 beyaz, bir siyah üyenin olduğu bilgisi verildi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler idam missouri infaz abd