ABD'de seçim öncesi 'savaş' anketi: Trump, açık ara önde

ABD'de yapılan yeni bir ankette, katılımcılara hangi başkan adayının Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaş, saldırı ve çatışmaları daha iyi ele alabileceği soruldu. Trump, rakibi Harris'i geride bıraktı.

Fotoğraflar: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi yaklaşırken, The Wall Street Journal (WSJ), seçmenlere Rusya-Ukrayna savaşı ile İsrail'in Gazze Şeridi'ne bir yılı aşkın süredir devam eden saldırıları bağlamında 'İsrail-Hamas savaşını' sordu. Seçmenler, Demokratların adayı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in mi, Cumhuriyetçilerin adayı ve eski başkan Donald Trump'ın mı çatışmaları daha iyi ele alabileceği konusunda görüş bildirdi.

İki adayın başa baş bir seçim yarışında olması beklenen yedi eyalette yapılan anketin sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 50'si Trump'ın Rusya-Ukrayna savaşını daha iyi ele alacağını ve daha büyük bir avantaja sahip olacağını söyledi. Harris'in savaş konusunu daha iyi yönetebileceğini düşünenlerin oranı yüzde 39'da kaldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları bağlamında aynı soruya yanıt veren seçmenlerin yüzde 48'i de Trump'ın çatışmaları ele alma konusunda daha yetkin ve uygun olduğu yönünde görüş bildirdi. Bu soruya yanıt veren katılımcılardan sadece yüzde 33'ünün oyu Başkan Yardımcısı Harris'ten yana oldu. 

'TRUMP BAŞKANKEN SAVAŞ YOKTU'

Bağımsız seçmenler arasında Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin soruya yanıt verenlerin yaklaşık yarısı da oylarını Donald Trump'tan yana kullanırken, Kamala Harris'in savaşı daha iyi ele alıp ülkeyi bu sürecin içinden daha başarılı bir şekilde geçireceğini söyleyenlerin oranı yaklaşık üçte bir oldu. 'İsrail-Hamas savaşı' konusundaki yanıtlarda ise bağımsız seçmenlerden yüzde 43'ü Trump'ı, yüzde 26'sı Harris'i 'daha iyi' buldu. Geri kalan katılımcılar ise bu soruya yanıtlarında iki adaydan birini seçmeyi tercih etmedi. 

Bir Demokrat olan Michael Bocian ile birlikte WSJ anketinde birlikte çalışan Cumhuriyetçi anketçi David Lee, "Trump başkanken herhangi bir savaş yaşamadık... Biden-Harris olduğunda, dünyada kesinlikle daha fazla huzursuzluk olacak" diyerek İsrail ve Hamas konusunda Demokrat Parti tabanının kendi arasında mücadele ettiğini savundu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)